Мобілізація наростає, у грудні повістки видадуть у нечуваних місцях: одних призвуть немнуче, декого випустять за кордон

В Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. Чи відбудуться зміни в призові військовозобов’язаних чоловіків з 1 грудня 2023? Кого зможуть мобілізувати, хто не підлягає мобілізації у грудні 2023 року та хто зможе виїхати за кордон.

Кого мобілізуватимуть у грудні 2023

Як інформують “ФАКТИ”, з 1 грудня 2023 року можуть змінити правила мобілізації військовозобов’язаних осіб. На зараз обов’язковій мобілізації підлягають:

придатні та обмежено придатні за станом здоров’я чоловіки віком від 18 до 60 років, які мають військовий досвід;

придатні та обмежено придатні за станом здоров’я чоловіки віком від 27 до 60 років, які не мають військового досвіду;

чоловіки від 18 до 60 років, які зняті (виключені) з військового обліку, але визнані придатними або обмежено придатними на підставі рішення ВЛК.

Добровільно до лав ЗСУ (на службу за контрактом) можуть вступити призовники віком від 18 до 27 років, які раніше не брали участі у виконанні строкової служби. А також придатні за станом здоров’я жінки віком до 60 років.

Особи, що отримали право на відтермінування від мобілізації через сімейні обставини, та люди з інвалідністю будуть служити за місцем проживання.

Хто не підлягає мобілізації у грудні 2023

Під час мобілізації не підлягають призову на військову службу такі особи:

певні категорії державних службовців, які не підлягають призову: депутати Верховної Ради України, працівники правоохоронних структур та антикорупційних органів;

особи, які залучені до роботи в органах державної влади, критично важливих організаціях та підприємствах;

особи, визнані непридатними до військової служби за станом здоров’я або віком;

студенти віком від 30 років, які отримують другу вищу освіту, у грудні 2023 року не підлягають мобілізації.

Читайте також  “Руки були холодні, як лід.” Мати покинула немовля посеред вулиці. Ледь не замерзло

Вручення повісток у грудні 2023: хто та де має право вручати

У грудні 2023 року продовжується вручення повісток. Вручити її має право посадова особа ТЦК та СП. Також спостерігається вручення повісток представниками органів місцевого самоврядування, закладів освіти, керівниками підприємств, установ та організацій. Адже законом певне місце та процес вручення повісток не визначені.

Відстрочка від мобілізації: хто має право та як отримати

Перелік осіб, які мають право на відстрочку від мобілізації, було розширено в серпні 2023 року. Він не зазнав змін і включає такі категорії:

Люди з інвалідністю або особи, які згідно з висновком ВЛК тимчасово непридатні до військової служби за станом здоров’я (на термін до пів року). Чоловіки та жінки, що виховують трьох і більше неповнолітніх дітей, а також батьки-одинаки.

Особи, що доглядають за рідними з I та II групами інвалідності або за родичами з тяжкими хворобами. Особи, які виховують неповнолітню дитину з I — II групою інвалідністю або дитину з важкою хворобою. Особи з інвалідністю I – III груп.

Особи, які є опікунами людей з інвалідністю або недієздатних осіб. Громадяни, які опікуються дітьми-сиротами або дітьми, позбавленими батьківського піклування, що не досягли 18-річного віку (опікуни, піклувальники, усиновителі та прийомні батьки). Хто зможе виїхати за кордон у грудні 2023

На час дії воєнного стану в Україні військовозобов’язаним громадянам, чоловікам віком 18-60 років та жінкам медичних спеціальностей, які стали на воєнний облік, виїжджати за кордон заборонено. Обмеження на виїзд також стосується жінок, що обіймають посади в уряді, та народних депутатів. У грудні 2023 це правило не змінилося.

Згідно з Постановою Кабінету міністрів України, виїжджати за межі країни можуть такі військовозобов’язані чоловіки:

Читайте також  ГОТУЙТЕСЬ! Космічні платіжки за комуналку прийдуть уже зовсім скоро, а все тому що…

особи, що через стан здоров’я отримали дозвіл на виїзд;

держслужбовці;

особи, що отримали дозвіл з метою допомоги ЗСУ;

особи, що за сімейними обставинами чи за професією отримали дозвіл на виїзд.

Відповідно до закону, жінки, громадянки України, наразі можуть вільно виїжджати за кордон.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.