Будуть тотальні затримання: правозахисник прокоментував новий законопроект про мобілізацію

Депутати зареєстрували у Раді законопроєкт, який передбачає мобілізацію на ротаційній основі до 30% від особового складу правоохоронців. Якщо він вступить у дію, то це може спричинити хвилю поліцейського свавілля та тотального затримання ухилянтів, вважає адвокат Роман Сімутін.

Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) із посиланням на відео адвоката в YouTube.

“Тиждень тому зареєстрували законопроєкт №10209, яким передбачили можливість мобілізації на ротаційній основі до 30% від особового складу правоохоронців. Тобто із 160 000 силовиків мобілізують майже 50 000”, – говорить юрист.

За словами адвоката, рішення про ротацію прийматимуть спільно з Генштабом та правоохоронним органом. Тобто від керівника підрозділу, відділу, главку буде залежати хто з його підлеглих поїде на ротацію. А критеріями відбору, щоб залишитися, будуть лояльність, виконання показників та вказівок, вважає адвокат.

“Будеш варнякати, що потрібно керуватися законом, а не вказівками – підеш на ротацію. Не даватимеш робочих показників, наприклад, щодо кількості адмінпротоколів і штрафів – підеш на ротацію. Ігноруєш вказівки щодо затримання ухилянтів – займеш їхнє місце у війську. Але найгіршим може бути те, що почнеться вал замовних справ”, – заявляє Сімутін.

Якими будуть наслідки для суспільства

Він зазначає, що має два пояснення, чому хочуть прийняти цей закон.

“Законопроєкт подали для можливого тиску на правоохоронців, щоб змусити давати показники та виконувати незаконні вказівки, але постійно будуть відкладати прийняття. Така собі “висяча морквинка”, – каже юрист.

Другою причиною, чому створили цей законопроєкт може бути те, що депутати мають наміри дійсно прийняти закон та “вбити двох зайців”. Тобто цим рішенням вони виконають запит суспільства щодо відправки на фронт правоохоронців і залишать тих, хто завжди виконає будь-які вказівки.

Читайте також  У Франківську розшукують дівчину з психічними розладами

“Незалежно від фінального сценарію – це матиме негативні наслідки для суспільства. Адже поліціянтам доведеться доводити свою ефективність та незамінність перед начальством. І якщо протоколи за п’янку та штрафи і зараз клепають без дотримання процедур, то потім це явищем стане масовим”, – говорить Сімутін.

Також зазначає, що якщо поліціянти зараз намагаються дистанціюватися від затримань так званих ухилянтів, розуміючи незаконність своїх дій, то невдовзі це знову зробиться системним явищем.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.