Названо тарифи, субсидії, пенсії: що зміниться для українців з 1 грудня

У перший день зими багато українців цікавляться змінами, які чекають на нас в економічній та соціальній сферах. Стало відомо, якими будуть тарифи, субсидії та пенсії з 1 грудня.

Названо тарифи, субсидії, пенсії: що зміниться для українців з 1 грудня – today.ua
Якими будуть тарифи у грудні
В Україні до кінця року не заплановано підвищення тарифів на комунальні послуги. Електроенергія в Україні подорожчала майже на 70% у червні – до 2,68 грн/кВт-година. У Міненерго запевнили, що найближчим часом переглядати її вартість не планують.

Тарифи на водопостачання залежать від населеного пункту та не є фіксованими. Їх встановлюють місцеві водоканали.

Гаряча вода, опалення та газ також не подорожчають – на них поширюється мораторій. Нафтогаз надає блакитне паливо за 7,96 грн/кубометр, а решта постачальників, яких меншість, – за тарифами до 9,99 грн/кубометр.

Якими будуть субсидії у грудні
Грошова допомога держави на оплату комуналки надається сім’ям, які витрачають на оплату ЖКП понад 15% від свого загального доходу. З початком опалювального сезону кількість отримувачів субсидій зросла.

Знижку на оплату комуналки збільшили громадянам, які користувалися субсидією на купівлю твердого палива. Це споживачі без централізованого теплопостачання, які не можуть опалювати будинки газом. Кабмін ініціював експериментальний проект із надання українцям дрова та вугіллям. Додаткова виплата може сягати 16,2 тис. грн на рік.

Громадянам потрібно було до 1 грудня надати Пенсійному фонду згоду на передачу даних міжнародному донору для сплати збільшеної фінансової допомоги.

Якими будуть пенсії у грудні
У грудні не передбачено підвищення пенсій, але українці можуть одержати щомісячні надбавки за вік:

300 грн – для пенсіонерів 70-75 років;
456 грн – для пенсіонерів 75-80 років;
570 грн – для пенсіонерів з 80 років.

Читайте також  Реформа в дії: справи в Івано-Франківському апеляційному суді цього тижня не слухатимуть

Індексація пенсій в Україні запланована у березні 2024-го. Наступного року мінімальна виплата зросте до 2361 грн. Як відомо, зараз її розмір – 2093 грн.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.