У травні діти приймають перше причастя

Перше причастя дiти приймають у вiцi 6 — 8 рокiв, i вiдтодi мають сповiдатися та приймати Святi Тайни бодай раз на три мiсяцi

У травнi та червнi дiти приступатимуть до першого причастя. Святi Тайни зазвичай приймають дiти у вiцi шести-восьми рокiв. Проте у Схiднiй Церквi удiляють Святе Причастя (дають краплю розведеного вина без просфори й дiтям зразу при хрещеннi i миропомазаннi. Про це йдеться у Кодексi канонiв Схiдних Церков (кан. 697), який набрав сили1 жовтня 1991 року.

Загалом у ранньохристиянськiй Церквi щойно охрещеним подавали молоко, ним причащали дiтей i людей похилого вiку. Був звичай також давати дiтям лише вино, а тим, хто не був на службi i не змiг причаститися, давали лише хлiб. I тiльки, тi, хто був на Лiтургiї, приймав хлiб i вино.

Причастя удiлялось пiд час хрещення за приписами майже всiх лiтургiйних книг, виданих до ХIII столiття. Згодом у Римо-Католицькiй Церквi дiтей перестали причащати, вiдповiдно до рiшень IV Латеранського Собору, який вiдбувся 1215 року. Тут йдеться про необхiднiсть досягнення вiдповiдного вiку — коли дитина думає своїм розумом (iт.: l’eta della ragione). У Римо-Католицькiй Церквi досi час першого причастя об’єднують з першою сповiддю. Це припадає на 7-й рiк життя дитини. Та у Схiднiх Церквах також причастя у свiдомому вiцi називають першим, бо дитина вперше йде сповiдатися.

— Першi причастя проводять наприкiнцi навчального шкiльного року, — розповiдає Роман Тереховський, душпастир храму Пресвятої Євхаристiї УГКЦ. — Часто дiти приступають до Святих Тайн у свято Пресвятої Євхаристiї (у народi — празник Божого тiла), яке випадає зазвичай у червнi. Та причастю передує навчання впродовж року. Це обов’язкво. Для 7 — 8-рiчних дiтей проводяться заняття iз катехизму. Пройшовши весь курс, учнi мають скласти спецiальний iспит. I тодi екзаменацiйна комiсiя вирiшує, кого допускати до святої сповiдi та причастя.

Читайте також  На Прикарпатті підприємство заборгувало державі більше 36 мільйонів за оренду землі

— А якщо дитина не зможе скласти екзамен?

— Дуже рiдко буває, що дитина не складає iспиту. Ми стараємося нiкого не травмувати. Якщо дитина щось забула, то члени екзаменацiйної комсiї намагаються пригадати їй, те що вчили. Якщо ж знань недостатньо, то з учнем можна попрацювати iндивiдуально.

Усе ж до першої сповiдi та причастя слiд добре духовно пiдготуватися. Бо це дуже важлива подiя як для маленьких християн так i для їхнiх батькiв. Вiд цього дня дитина осмислено вiдповiдає за всi свої вчинки.

— У що слiд вдягти дитину до першого причастя?

— Розкiшнi сукнi до дня першого причастя — це рiч другорядна. На жаль, часто батьки стараються купити дитинi дорогий костюм або сукню, щоби видiлити свого сина чи доньку посеред iнших. Та краще, як дiти вдягнутi у вишитi сорочки, а не копiюють захiднi звичаї. А ще тепер у деяких храмах шиють спецiальнi накидки для першого причастя.

До речi, дiтей, якi вже прийняли Святi Тайни, далi навчають. Спецiальнi групи створюють i для тих, яким вже понад вiсiм рокiв. Навчання може тривати й чотири роки. А пiсля першого причастя душпастирi радять дiтям сповiдатися та приступати до Святих Тайн бодай раз на три мiсяцi.

Богданна МАРТИНИК.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.