4 речі, про які повинен пам’ятати майбутній батько

Ці поради допоможуть впоратися зі стресом і побороти страх тим, хто задумався про батьківство або вже знає, що скоро стане батьком.

tato-dytyna-860x484

Боятися стати батьком – нормально. Ви ніколи не будете готові до цього, поки подружжя не народить первістка. Це невідомість. Це миттєва перебудова режиму дня і періодичний недосип в перші півроку. Ця зміна робочого ритму і суперечки з бездітними колегами і начальством на тему, що для людини є первинним – робота або сім’я. Це поплескування по плечу і голосіння батьків: «Зовсім дорослий став». Це сімейні нічні чування. Але якщо знати про деякі речі заздалегідь, можна полегшити життя собі та дружині.

1. Дбайте про матір вашої дитини

Ваша дружина потребує підтримки до, під час і після пологів. Вагітність – це нудота в перший триместр, ломота в спині решту часу, періодичні походи в жіночу консультацію з аналізами і психологічна перебудова.

Дружина може почати на вас зриватися або заявить, що ви неприємно пахнете. Якщо не пощастить, то від вас буде «бити» всі дев’ять місяців. Пам’ятайте, що це тимчасово, будьте поблажливим і терплячим. На час вагітності перетворитеся трохи в «батька» для жінки: виконуйте її капризи і приносите додому гостинці.

Будьте поруч під час пологів. Необов’язково бути присутнім в найвідповідальніший момент. Але якщо лікарі не призначили кесарів розтин, то процес пологів, швидше за все, виявиться тривалим і виснажливим. Після них жінці треба відпочити, а з вами або без вас – це вона сама вирішить.

Після пологів деякі мами пишуть в соцмережах виключно з великою кількістю веселих смайликів і знаків оклику. Знайте, що вони напевно лукавлять.

Читайте також  У Івано-Франківську жінка з багатоповерхівки разом з речами викинула на дорогу кота (ВІДЕО) (ОНОВЛЕНО)

Приблизно 15% молодих матерів страждають від післяпологової депресії, з якою потрібно боротися за допомогою фахівця.

Існує так звана категорія бебі-блюз – меланхолійний стан жінки, схожий на післяпологову депресію, але менш виражений. Бебі-блюз може тривати два тижні після виписки з пологового будинку, і в цей час ваша турбота особливо важлива.

2. Не скигліть через дрібниці і не питайте, що на вечерю

Стан, схожий на бебі-блюз, може початися і в батька. Це такий час, коли ви не можете просто так взяти і піти в бар попити пива, тому що треба купати дитину, годувати, якщо в родині практикується штучне вигодовування, частіше й ретельніше прибирати та активніше допомагати по дому.

В цей час краще не скаржитися, тому що це несправедливо по відношенню до матері дитини, яка напевно захоче поставити вас на місце.

Домашній невидимий фронт так само стомлює, як і ваша робота, так що чергову фразу «Що у нас на вечерю» краще поки забути. Деякі жінки не люблять її в принципі.

3. Вчіться у матері

Роль відповідального батька видасть в вас прогресивний елемент людської еволюції. Матері люблять своїх дітей, тому що їх зв’язок формується на інстинктивному і гормональному рівні. Ви ж свою дитину напевно по-справжньому полюбите, але, можливо, не відразу.

А поки ви з тремтінням берете незнайому істоту на руки і не знаєте, що з ним робити і як покласти, вчіться у його мами. Вона тримала цей удар ще в пологовому будинку і дещо вміє. Емпатія і прихильність швидко зроблять свою справу.

Крім вміння сповивати, міняти підгузки, підгодовувати і заколисувати, вам знадобиться бажання, щоб все це робити, або хоча б усвідомлення, що без вас дружина не впорається. Вночі вставати теж доведеться.

Читайте також  "Маленький синочок чекає, ніхто не знає, чи він живий": українця у Польщі могли підставити, про нього не чути вже 11 днів

4. Іноді розслабляйтеся

Коли пройде шок від усвідомлення себе в новій ролі, з’явиться і час для відпочинку.

У перші три місяці дитина більше схожа на великий кабачок, який чомусь треба годувати, сповивати і перекладати на інший бік. В цей час бажано співати пісеньки, награвати щось просте і спокійне на гітарі або просто стояти поруч і розчулюватися, але іноді можна дозволити собі відпочити.

Поступово чадо буде вимагати все більше уваги. Місяців в 7-8 діти починають повзати, і тоді ви згадаєте спокійні перші місяці.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.