В Україні проведуть реформу дитячих садочків: названо головні зміни

В Україні вирішили реформувати дитячі садки. Стало відомо, які зміни заплановано.

В Україні проведуть реформу дитячих садочків: названо головні зміни – today.ua
У законопроекті №8030 про реформу дошкільної освіти передбачено скорочення робочого часу вихователів дитячих садків до 30 години на тиждень. Вихователям-методистам та керівникам дошкільної освіти планують зменшити тривалість робочого тижня до 36 годин на одну тарифну ставку.

Вказано, що у скорочений робочий тиждень мають входити години для виконання співробітниками організаційної, навчальної, виховної, методичної та іншої педагогічної діяльності.

Педагоги, які працюють у дитячих садках, повинні мати право на щорічну основну оплачувану відпустку тривалістю 56 календарних днів. Їхні помічники зможуть розраховувати на 28 календарних днів.

Помічникам вихователів спеціальних закладів дошкільної освіти, спеціальних, інклюзивних груп інших закладів дошкільної освіти мають намір додатково надавати у рік 7 календарних днів відпустки.

Для педагогічних працівників дитячих садків протягом робочого дня передбачать перерву для відпочинку та харчування тривалістю щонайменше 45 хвилин.

Нагадаємо, що зараз нормальна тривалість робочого часу вихователів у дитсадку не може перевищувати 40 годин на тиждень.

Документ готується до голосування у другому читанні у Верховній Раді. У ньому вказані інші важливі моменти щодо зміни роботи дитячих садків.

Зміни повинні призвести до того, щоб усі діти мали змогу здобути якісну сучасну дошкільну освіту при врахуванні своїх потреб, інтересів, здібностей та індивідуальних особливостей.

Автори законопроекту хочуть зробити дошкільну освіту більш доступною територіально, а також домогтися справедливої черговості зарахування до дитячих садків. У кожному з них мають бути облаштовані укриття, а також забезпечені сучасні підходи в організації харчування, психологічний супровід, медичне обслуговування, підтримка вихователів та цифровізація управлінських процесів.

Читайте також  Дозволили інтернет: що зміниться в школах з 2021 року

Передбачено запровадження більшої різноманітності груп:

вікові;
різновікові;
спеціальні;
інклюзивні;
з різними освітніми програмами та розпорядками перебування дітей.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.