Юань yбив євро: китайська валюта міцно підтискає долар – це вперше

Китайська валюта вперше так зросла.

Зазначається, що китайський юань обігнав євро і став другою за величиною валютою, яка використовується у фінансуванні світової торгівлі, що свідчить про зростання глобальних торгових амбіцій Китаю. Про це йдеться у матеріалі 24tv.

Отже, частка китайської валюти у міжнародних платежах зросла з 4,82% у серпні 2023 року до 5,8% у вересні, що є максимальним показником протягом останніх п’яти років, протягом яких ведеться статистика.

Долар, як і раніше, зберігає перше місце у торгових розрахунках: у вересні його частка зросла до 84,15% проти 83,95% місяцем раніше.

Євро займає третє місце за популярністю у міжнародних платежах. У вересні його частка знизилася до 5,43% із 6,43% у серпні.

Глобальні компанії активно вирушають на боргові ринки Китаю, випускаючи рекордні обсяги облігацій у юанях та отримуючи значні суми у материкових банках Китаю. Це дозволяє їм скористатися низькими відсотковими ставками у юанях, тоді як вартість фінансування в інших країнах зростає. Компанії та банки залучають рекордні суми через облігацію, випущені в юанях на материку та Гонконгу.

Збільшення обсягів запозичень у китайських банках призвело до того, що юань випередив євро, ставши другою найбільш використовуваною світовою валютою у сфері торговельного фінансування.

Протягом 10 місяців 2023 року іноземні компанії, такі як BMW і Crédit Agricole, а також філії китайських фірм, залучили рекордні $17,3 млрд (125,5 млрд юанів) через так звані панда-бонди, що на 61% більше проти цього. Обсяги таких запозичень у Гонконгу також досягли рекордних значень – 343 млрд. юанів за вісім місяців, що на 62% перевищує показники минулого року.

Проте, зазначає агентство, глобалізацію юаня слід оцінювати обережно. Більшість капіталу отримують китайські філії міжнародних компаній, і більше половини зовнішніх ” запозичень становлять операції материкових компаній у Гонконгу. Крім того, інвестори з китайського ринку досі утримуються через страх перед геополітичною напруженістю та невизначеними перспективами зростання.

Читайте також  Долар по 40 грн: експерт пояснив, чому курс злетів і до якої ситуації готуватися українцям

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.