З наступного року в Україні ускладниться вихід на пенсію

В Україні вже через півтора місяці, з 1 січня 2024 року, зміняться правила виходу на пенсію. Для багатьох українців вихід на пенсію ускладниться. Багато громадян, які могли б вийти на заслужений відпочинок цьогоріч, якби їм вже було 60, у 2024-му за тих самих умов не зможуть стати пенсіонерами.

Вся справа – у пенсійній реформі, яка проходить в Україні, і яку не призупинено ні в період пандемії, ні зараз, у період війни.

Один із моментів цієї реформи – неухильне підвищення страхового стажу, необхідного для виходу на пенсію. З кожним роком він стає вищим. Тому, якщо цьогоріч українцям ще вистачить 30 років страхового стажу, щоб вийти на пенсію у 60 років, то вже наступного року тридцяти років буде недостатньо – знадобиться щонайменше 31 рік.

Таким чином, багатьом майбутнім пенсіонерам доведеться “наздоганяти” пенсійний стаж, поки вони не зможуть вскочити хоч у який-небудь “вагон” пенсійного “поїзда”.

Наздоганяти пенсію доведеться багатьом українцям до 2028 року, поки вимога щодо мінімального страхового стажу не зупиниться на 35 роках. Таким чином, щоби стати пенсіонером у 60 років, українцям доведеться працювати абсолютно легально і без перерв хоч би з 25 років.

Втім, дехто зможе піти на пенсію і з нижчим стажем. Однак таке право вони отримають не в 60 років, а у 63 або 65.

Як зміняться пенсії українців у 2024 році
Вже з 1 січня наступного року зростуть мінімальна та максимальна пенсії, а також мінімальна пенсія 65-річних громадян, які мають повний страховий стаж (30 років жінки та 35 років чоловіка).

З 1 березня відбудеться індексація пенсій. У Кабміні подейкують, що в середньому пенсія зросте на 16%. Але при цьому її збільшать не всім на однаковий відсоток. В уряді розповіли, що більші підвищення виплат отримають пенсіонери, які вже давно вийшли на заслужений відпочинок. А ті, хто став пенсіонерами нещодавно, матимуть символічну індексацію. Таким чином вдасться частково вирівняти пенсії старших і молодших пенсіонерів.

Читайте також  Українцям вдвічі знизили ціну на газ: кому саме пощастило

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.