Як зaгинyв військовий з Прикарпаття на псевдо “Тадей”: розповідь його побратима

Останні його слова були “Слава Україні”, пригадує побратим “Вінні”.

40-річний військовий Ігор Мартинець, на позивний “Тадей” з Рогатинщини загинув шостого листопада 2023 року на Запорізькому напрямку. Він мобілізувався до ЗСУ в перші дні повномасштабної війни, попри те, що мав вади із зором. Ігор служив молодшим сержантом першої стрілецької роти 75 батальйону 102 окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ (Івано-Франківщина), пише ПІК.

Події тієї ночі, коли загинув тероборонівець пригадує його побратим Ігор Стельмащук, на псевдо «Вінні»:

«Приблизно о 22.00 на наші позиції прилетів дрон. Через хвилин 20 я почув вибух – подумав, що той дрон впав і вибухнув. Як з’ясувалося, до наших позицій дістались рашисти. Вони вже почали стріляти й закидати гранати в окоп. І тоді ми почали стріляти по них. Я з однієї позиції, «Тадей» – з другої…».
Коли у «Вінні» закінчились боєприпаси, він вибіг з окопів та помчав за додатковими патронами.

«Коли перебігав, вони мене помітили. Спочатку кричали мені: «Стой, не стреляй!». А потім почали стрілянину й вигукували: «Хохлы, здавайтесь! Мы вас не троним!». Я побіг до «Тадея» за патронами. Він мені сказав: «Давай, заряджай, а я буду стріляти!». Поки я заряджав кулі, москалі кинули гранату. Внаслідок вибуху Ігорю відірвало ногу та поламало пальці. Я відтягнув «Тадея». Поки він лежав, я продовжував стріляти», – розповідає він.
Пізніше «Вінні» вибіг з окопа – росіяни помітили його та поранили в руку та живіт. А через кілька хвилин бій призупинився. Однак росіяни не відступали – стояли позаду позицій тероборонівців і спостерігали.

«Коли помітив двох рашистів неподалік, кажу: «Ігоре, там чужі». Тадей» відповів: «Ти вже мені не допоможеш. Я без ноги… Йди полем, рятуйся, друже!». Було важко, але я вийшов у поле. Знову помітив росіян неподалік. Але мене врятувала глибока вирва, що виникла внаслідок прильоту 120-мм міни. У тій ямі я заховався, тож вони мене не помітили» – пригадує воїн.
Двоє росіян стояли поруч ще 15 хвилин. Після того вони повернулись до окопів і взялись зачищати їх.

Читайте також  Це війна, а не пікнік: Боррель відповів на закид, що зброя ЄС нібито не доходить до українських бійців

«На жаль, вони знайшли там Ігоря. Я почув тільки, як він вигукнув «Слава Україні!» і три постріли… Це були останні слова в його житті…», – додав «Вінні».
За матеріалами регіонального управління Сил територіальної оборони “Захід”.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.