Знову будуть радикальні зміни: пенсію хочуть призначати за абсолютно новими правилами

Андрій Павловський роз’яснює майбутні зміни пенсійного забезпечення
Суть полягає в тому, що працездатні громадяни вносять певні внески на свій пенсійний рахунок, пише видання 24tv.ua

Зараз внески в Пенсійний фонд частково сплачують самі працівники, а частково їхні роботодавці. Таким чином, Пенсійний фонд фінансує пенсії нинішнім пенсіонерам, — стверджує він.

До категорій, які сплачують внески, входять офіційно працевлаштовані особи, фізичні особи-підприємці (ФОПи) і самозайняті особи. Вони сплачують єдиний соціальний внесок (ЄСВ).

Зокрема, для найманих працівників ЄСВ сплачується роботодавцем у розмірі 22% від офіційної зарплати. ФОПи сплачують 22% від мінімальної заробітної плати, що становить 1 474 гривень на сьогодні.

Важливо враховувати, що мінімальна заробітна плата збільшиться в наступному році: у січні до 7 100 гривень, а в липні – до 8 тисяч гривень. Отже, ЄСВ також зросте і становитиме 1 562 гривні та 1 760 гривень відповідно.

Самозайняті особи, які займаються незалежною професійною діяльністю, повинні сплачувати єдиний внесок, розрахований за рік. Цей внесок складає 22% від річного доходу.

Зокрема, з 2005 року в Україні діє додаткова добровільно-накопичувальна система пенсійного забезпечення. Громадяни вносять внески в цю систему за власним бажанням, щоб накопичити свої пенсійні кошти. Однак ця система не набула популярності через недовіру громадян до приватних фондів, які надають послуги з накопичування.

Наразі в Україні обговорюється можливе впровадження обов’язкової накопичувальної системи. Вона схожа на добровільно-накопичувальну, але передбачає обов’язкове відрахування коштів з громадян. Таким чином, кожен офіційно працевлаштований громадянин матиме окремий рахунок, на який щомісяця буде зараховуватися певна сума коштів із зарплати.

Людина укладає договір з операторами пенсійного фонду чи банку. Таким чином, певний відсоток, який можна визначити самостійно, сплачується в накопичувальну систему. Крім основної солідарної пенсії, при виході на пенсію можна отримати додаткові гроші, які накопичилися, — запевняє Павловський.

Читайте також  Українцям дадуть пільгові кредити на житло

Раніше міністрка Мінсоцполітики Оксана Жолнович повідомила, що накопичувальна система передбачатиме 7-10% від зарплати для пенсії. Частину цієї суми буде вносити роботодавець, а частину – працівник.

У цій системі є особливість — усі кошти керуватимуться недержавними пенсійними фондами (НПФ), які інвестуватимуть їх у фінансові інструменти для отримання прибутку. Таким чином, пенсіонер отримає більше, ніж вклав на власний рахунок.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.