Загальна мобілізація: стосується всіх, кому ще немає 25 років, навіть якщо не служили

Українцям розповіли про мобілізацію.

30 травня 2023 року Верховна Рада України ухвалила проект №9281, який передбачає зменшення граничного віку перебування чоловіків на військовому обліку призовників з 27 до 25-річного віку. Тобто вік призову до армії в Україні знизився до 25 років. Адвокат Ростислав Кравець розповів, чи можуть мобілізувати чоловіка до 25 років, якщо він не служив в армії, пишуть факти.

Отже, за словами юриста, українців до 25 років, які не служили в армії та мають статус призовника, можуть мобілізувати лише за їхньою згодою.

“Тобто мобілізувати чоловіків до 25 років, які не проходили службу, заборонено. Зробити це можна лише за їхньої згоди”, – зазначив Кравець.

Втім, якщо чоловік має статус військовозобов’язаного, то мобілізувати його до 25 років мають право. Поняття “призовник” і “військовообов’язаний” часто плутають, вважаючи їх одним і тим самим. Однак, це не зовсім так.

Призовники – особи, приписані до призовних дільниць. Вони підлягають призову на термінову службу або ще проходили її. А військовозобов’язані – це особи, які перебувають у запасі для комплектування ЗСУ та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави.

Для цих двох категорій навіть існують різні військові обліки. Тобто окремий облік для призовників і окремий для військовозобов’язаних. )”, – пояснив Кравець.

Відповідно, якщо чоловік до 25 років не служив армії, ніхто його мобілізувати на військову службу не зможе. А ось чоловіків віком від 25 до 60 років можуть мобілізувати навіть без досвіду проходження військової служби.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.