З 1 листопада в Україні зміняться соцвиплати та субсидії: що потрібно знати

В Україні внутрішньо переміщені особи (ВПО), які вперше звертатимуться за виплатами, тепер мають звертатися по одній людині з кожної родини. Таке нововведення діятиме вже з 1 листопада.

Про це йдеться в Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженому постановою Кабінету міністрів із змінами. Допомогу переселенцям призначатимуть відразу на всю сім’ю.

Так, кошти надходитимуть на банківський рахунок одній особі за всіх членів родини. При цьому сума допомоги для ВПО не зміниться.

Яку допомогу можна отримати?

Для осіб із інвалідністю та дітей – 3 тис грн;
для інших осіб – 2 тис грн.
Продовжити грошову допомогу зможуть ті родини, які мають низький дохід, члена родини з інвалідністю, осіб пенсійного віку, а також трьох або більше неповнолітніх дітей та якщо сукупний дохід на одного члена сім’ї не перевищує 4 прожиткових мінімумів (зараз – 10 728 грн для працездатної людини).

Що зміниться в призначенні субсидій?

Субсидії були перераховані на опалювальний сезон і діють до квітня 2024 року. Тобто українці, які мають право на житлову субсидію, отримають її автоматично.

Якщо громадяни, які раніше не отримували субсидію або їм відмовляли у призначенні на неопалювальний період, звернуться до 30 листопада 2023 року, пільга буде нарахована з жовтня.

Які громадяни можуть отримати житлову субсиію?

Ті, хто зареєстровані в будинку;
ті хто не зареєстровані, але фактично проживають у будинку, наприклад орендарі помешкання, або переселенці.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.