Вже з листопада: українців трусить від змін – соцвиплати, пенсії та тарифи по-новому

Що зміниться для українців уже з листопада.


Зазначається, що листопад в Україні розпочнеться із змін у правилах виплат соцдопомоги. Суми у платіжках за комунальні послуги збільшаться через старт опалювального сезону, водночас почнуть діяти нові субсидії. Підвищення пенсій цього місяця не буде, окрім надбавок за віком. Про це пише РБК.Отже, для внутрішньо переміщених осіб в Україні, які вперше звернуться за допомогою з 1 листопада 2023 року, виплати призначатимуть одразу на всю родину. Гроші приходитимуть на банківський рахунок одній людині для всіх членів сім’ї. Сума допомоги не змінюється. Щомісяця 3 тисячі грн отримують діти та особи з інвалідністю, по 2 тисячі грн – інші категорії ВПО.

Зазначимо, влітку уряд продовжив виплати переселенцям на 6 місяців – до кінця січня 2024 року. Надалі допомогу можуть перепризначити ще на пів року, якщо сім’я має низьке майнове становище, у складі сім’ї є людина з інвалідністю, особи пенсійного віку, троє та більше неповнолітніх дітей.

Цього місяця збільшаться суми у платіжках за комуналку, адже в Україні стартував опалювальний сезон 2023-2024 років. Загалом вартість більшості послуг ЖКГ залишається без змін через мораторій уряду під час дії воєнного стану та ще пів року після його закінчення. Тож тарифи на опалення, гарячу воду, розподіл газу тримаються на довоєнному рівні.

Вартість послуг водопостачання та водовідведення також – незмінна. Рішення про підвищення тарифів на 30%, яке планувалося влітку, не набуло чинності.

Вартість газу від найбільшого постачальника “Нафтогазу” зафіксована на рівні 7,96 грн/куб.м. Голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишев запевнив, що подорожчання “блакитного палива” не прогнозується.

“У цьому плані має заспокоїти всіх споживачів. Ціна зафіксована. Ціна зростати не буде під час цієї зими”, – розповів Чернишев.

Читайте також  Головний санлікар розповів, коли та за яких умов в Україні почнуть вакцинувати дітей

Ціна на електроенергію для населення зросла у червні до 2,64 грн/кВт-год. Збільшення тарифу поки що не планується. До того ж власники двозонних лічильників можуть заощадити до 50% у нічний годинник (з 23:00 до 07:00).

Міністр енергетики Герман Галущенко нагадав, що до кінця грудня 2023 року в Україні діє положення про покладання спецобов’язків на ринку електроенергії щодо забезпечення доступної електроенергії населення.

“І ми продовжуватимемо дію положення про спецобов’язки до кінця опалювального сезону. Тому питання підвищення тарифів навіть не обговорюється”, – зазначив Галущенко.

В Україні розпочали діяти нові субсидії на опалювальний сезон. Термін – до квітня 2024 року.

Для домогосподарств, яким було надано право на житлову субсидію у вересні 2023 року, включаючи тих, у кого розмір субсидії становив 0,00 грн, органи Пенсійного фонду вже провели розрахунок пільг на опалювальний сезон автоматично.

Оформити субсидію можна після старту опалювального сезону. Якщо громадяни, які влітку не отримували субсидію або їм було відмовлено у призначенні на неопалюваний період, звернуться за призначенням субсидії до 30 листопада 2023 року, то пільга буде нарахована з жовтня.

Також звернутися по субсидію потрібно громадянам, у яких відбулися зміни у складі сім’ї.

Зазначимо, право на отримання субсидій мають домогосподарства, в яких витрати на оплату ЖКГ перевищують 15% середньомісячного сукупного доходу сім’ї, немає боргів за комуналку або укладено договір щодо їх реструктуризації.

Подати заявку на оформлення субсидії можна при особистому зверненні до органів ПФУ, без прив’язки до місця реєстрації, в органах місцевої влади, ЦНАПів, надіслати документи поштою або заповнити заяву в онлайн-форматі, а саме:

На порталі «Дія»;
на порталі електронних послуг Пенсійного фонду;
через мобільний додаток ПФУ.
Усі етапи перерахунку пенсій цього року вже завершились. Наступне підвищення виплат планується навесні 2024 року.

Читайте також  Українкам при виході на пенсію потрібно підтвердити дошлюбне прізвище: як це зробити

На листопад доплати не передбачаються, крім стандартних щомісячних надбавок при досягненні певного віку:

70-74 роки – 300 грн
75-79 років – 456 грн
від 80 років – 570 грн
Також деякі категорії пенсіонерів можуть розраховувати на доплати за понаднормовий стаж, набутий після досягнення пенсійного віку, якщо особа продовжувала працювати. Для перерахунку потрібно особисто звернутися до органів ПФУ.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.