Просила зробити кесарів розтин, але гінекологиня тільки посміхнулася: горе-лікарі покалічили новонародженого та його маму

Просила зробити кесарів розтин, але гінекологиня тільки посміхнулася: горе-лікарі покалічили новонародженого та його маму.

На Хмельниччині лікарі Волочиської багатопрофільної лікарні, незважаючи на прохання породіллі, не стали проводити їй кесарів розтин. Внаслідок цього новонароджений отримав серйозні травми і вже три з половиною місяці перебуває в реанімації на апараті штучного дихання. Лікарі жодних прогнозів не дають. Серйозних травм зазнала і молода мама.

Докладніше про це читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Просила зробити кесарів розтин

Трагедія сталася 12 липня. Того дня близько 4 години ранку Тетяна Галущак відчула перші перейми. Вона розбудила чоловіка, і вони разом поїхали до Волочиської багатопрофільної лікарні.

Там на зміні була акушерка-гінекологиня, яка спостерігала Тетяну всю вагітність, Наталія Безух. Вона й мала приймати пологи.

Тетяна згадує, що коли її посадили на крісло в оглядовій та повідомили, що шийка матки відкрита на півтора пальця, то вона зрозуміла, що це вже пологи. Тоді вона звернулася до лікаря з проханням зробити їй кесарів розтин.

“Безух та акушерка Ірина тільки посміхнулися. Лікарка взяла якийсь хірургічний інструмент і пробила міхур, щоб відійшли води та пологи почалися швидше. Після цього мене відправили до палати чекати”, – описує Тетяна.

Через деякий час майбутню маму завели до пологової зали. Шийка матки була вже майже відкрита, пологи ось-ось мали початися. Безух вирішила зробити укол гормонів, що має прискорити процес пологів.

“Я стала відмовлятися і знову попросила Безух зробити мені кесарів розтин. Але лікарка проігнорувала моє прохання, зробила укол і посадила на крісло для пологів”, – каже Тетяна.

Обзивали дурною і лінивою егоїсткою

Те, що відбувалося далі, було жахливим. Тетяна тужилась, лікарка і акушерка кричали, щоб вона тужилась сильніше. Але дитина не виходила. Якоїсь миті до пологової зали прибігли ще лікарі-гінекологи, медсестри, старша акушерка, санітарка.

“Всі стояли навколо мене і кричали, що я неправильно тужуся, обзивали дурою, лінивою егоїсткою. Навіть звучали фрази “Зробити змогла, а народити не можеш”. Усього, що мені наговорили, через стрес я не можу згадати”, – продовжує Тетяна.

Читайте також  11-річна дитина ледве не померла від алкогольної коми

Потім Безух крикнула, що видно маківку голови, але “вона видути його не може”. Тоді біля Тетяни встали двоє інших лікарів і почали в чотири руки тиснути на живіт. Це прийом Крістеллера, коли плід видавлюють із живота матері. Цей метод заборонено в Україні та в багатьох інших країнах. Він вважається пережитком минулого та небезпечним як для здоров’я дитини, так і для здоров’я матері.

Він може призвести до розриву матки, передчасного відшарування плаценти, родової травми дитини.

Однак лікарі, змінюючи один одного, продовжували тиснути на живіт вагітної.

“Сказати, що я кричала від болю, – нічого не сказати. Я просила дати мені кисень, тому що мені нема чим дихати. Але натомість мене обливали водою, били по обличчю. Я відчувала, що непритомнію, сказала їм про це, на що почула: “Нічого тобі не буде”, – згадує Тетяна.

Дитина так і не заплакала

Коли голівка дитини нарешті з’явилась, а її плечі не могли пройти, то Безух зробила епізотомію (розрізала промежину). Коли це не допомогло, вона стала руками розтягувати промежину. За кілька хвилин дитина вийшла. Але так і не заплакала. Світ для молодої мами зупинився.

Дитину лише на мить поклали на груди матері, а потім забрали на стіл. До Тетяни долітали слова “адреналін та штучне дихання”.

Про породіллю забули, всі дзвонили куди тільки можна, намагалися викликати реаніматологів. Але один був у відпустці, іншого не було на роботі. Тоді викликали реанімобіль із дитячої реанімації Хмельницького.

Тетяна згадує, що коли в неї через слабкість із живота впала холодна грілка і вона попросила медиків підняти, то одна з медсестер підійшла до неї, поплескала по коліну і сказала: “Заспокойся, ти сьогодні вже накерувала”.

Коли до лікарні приїхали фахівці з Хмельницького, лікарка, яка реанімувала новонародженого, зізналася, що вперше проводить реанімаційні заходи новонародженій дитині.

“Сама винна, тому що погано тужилась”

Читайте також  Труїли людей: Руслана розповіла про жахи Майдану

Новонародженого відвезли до дитячої реанімації Хмельницької обласної лікарні. Через деякий час чоловікові Тетяни лікар повідомив, що дитина перебуває у важкому стані, але її життю нічого не загрожує. Дитину під’єднали до апарату штучного дихання.

Також повідомили, що дитина отримала тяжкі травми під час пологів. Хлопчик виявився вагою 4 кг 700 г і 56 см завдовжки. Таз мами виявився надто вузьким для такого плоду. Чому лікарка, яка практично всю вагітність спостерігала за майбутньою мамою та приймала пологи, не могла вчасно оцінити всю складність ситуації?

Натомість звинуватити нещасну маму у лікарні встигли. Якось до неї в палату зайшла та сама дитяча медсестра, що поплескала її по коліну в пологовому залі, і сказала: “Ну, ти ж розумієш, що провини лікарів немає, ти сама винна, що погано тужилась”.

Під час УЗД з’ясувалося, що у породіллі внутрішні гематоми черевної порожнини, збільшена ліва нирка, а також розрив симфізного зчленування 11,62 см за норми 5 см. Лікарка, яка проводила УЗД, дивилася на екран “квадратними очима” і переглядалася з лікаркою-гінекологинею, яка привела Тетяну із відділення на обстеження.

Травматолог, вивчивши результати УЗД, сказав одягнути бандаж, що стискає, і не знімати його, а також заборонив ходити протягом місяця. На шостий день Тетяну виписали із лікарні. Іти до машини з третього поверху їй довелося б самій, якби не сестра, яка змусила Безух організувати транспортування.

“Молоді, ще собі народите”

Тепер щоранку чоловік Тетяни їздить у лікарню до маленького сина Павлика, який уже 3,5 місяці на апараті штучного дихання. Сам він не дихає, не їсть і не рухається. Його мозок пошкоджено під час пологів. Лікарі жодних прогнозів не дають.

Батьки намагалися знайти спеціалістів за кордоном, але ніхто малюка не взяв. “Це не лікується”, – зітхає Таня.

10 серпня Таня таки найняла адвоката та написала заяву в поліцію на лікарку Наталію Безух. Вже за чотири дні на батька молодої мами вийшла його колишня однокласниця, лікарка-дерматовенерологиня цієї ж лікарні Алла Яцук.

Читайте також  Гороскоп для України на 2023 рік: Коли закінчиться війна, повернеться Крим і що буде з курсом гривні

За словами Тетяни, під час зустрічі з батьком вона заявила, що Безух готова заплатити чималу суму, щоби Таня забрала заяву. А 17 серпня Тетяні вже зателефонувала та попросила про зустріч сама Безух.

На неї лікарка-гінекологиня приїхала разом із Яцук.

“Розмову вони почали з того, що: “Ну ти написала заяву, і що з того? Знімуть Безух з посади завідувачки та позбавлять кваліфікації максимум”. Я тоді запитала: “А хто має нести відповідальність за наслідки?” Відповіді ми з чоловіком не отримали. Також обґрунтованої відповіді на запитання, чому не провели кесарів розтин, ми не почули. Безух сказала, що це природний процес і вона хотіла, щоб я народжувала сама. Переважно розмову вела Яцук, вона наполягала, щоб я забрала заяву, мотивуючи це тим, що ми “молоді, ще собі народимо”. Погрожувала, що у такому разі Безух теж найме адвоката. То давайте, мовляв, щоб ні з нас, ні з вас адвокати гроші роками не тягнули”, – описує Тетяна зустріч із медиками.

Поліція проводить слідство

Поліція відкрила кримінальне провадження за ч.2 ст. 140 КК України – неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником, яке спричинило тяжкі наслідки для неповнолітнього.

Винному загрожує до п’яти років обмеження волі або до трьох років в’язниці з позбавленням права обіймати певні посади.

“Слідство йде, зараз призначено кілька судово-медичних експертиз щодо мене та дитини. Це тривалий процес, від пів року і довше. Після звернення на гарячу лінію МОЗ департамент охорони здоров’я Хмельницької області провів клініко-експертну комісію, нещодавно вони передали свої результати на чотирьох сторінках. Там зазначено, яких помилок припустилася лікарка”, – каже Таня.

Нам так і не вдалося поговорити з керівництвом Волочиської багатопрофільної лікарні, жоден із двох номерів телефонів у приймальні головного лікаря за цілий день так і не відповів.

У Хмельницькій ОДА у департаменті охорони здоров’я коментувати ситуацію не стали, пославшись на те, що зараз триває слідство.

 

 

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.