Повістки вручать скоро в найбільш несподіваних місцях, тисячі українців потраплять прямо до військкомів

В Україні з 24 лютого 2022 року триває загальна мобілізація та воєнний стан. Для мобілізаційних заходів проводять оповіщення громадян, воно відбувається шляхом вручення повісток.

Законодавством передбачено, хто може вручати повістки, що вказується в них, і без чого вручення повістки вважається недійсним.

Як інформує “НВ”, міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що планує електронний військовий облік, цифровізувати ВЛК та запустити електронний військовий квиток.

Цифровізація військово-лікарської комісії триває з весни 2023 року, а до кінця 2023 року планують запустити в повну силу військовий облік онлайн та функцію єБронювання.

Повістку неможливо оскаржити в суді, а працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки будуть через суд доводити порушення правил військового обліку у разі відмови брати повістку.

Хто може вручити повістку

Повістка — письмовий документом, який видається на ім’я конкретної особи, тобто військовозобов’язаного із зазначенням обов’язку такої особи з’явитись у ТЦК. Врученням повістки ТЦК здійснюють процес оповіщення.

Юристка Юридичної сотні Марія Звягінцева пояснила, що кількість тих, хто вручає повістки, не визначена жодним нормативно-правовим актом.

Вручати їх можуть уповноважені особи.

Вручати повістки можуть:

виконавчі органи сільських, селищних, міських рад — у разі отримання розпорядження ТЦК;

керівники (голови) державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій — також за наявності відповідного розпорядження ТЦК;

керівники навчальних закладів у разі розпорядження з ТЦК;

уповноважені представники ТЦК, які отримали наказ керівника про видачу повісток.

Людина має право перевірити документи у осіб, це має бути розпорядження керівника ТЦК про вручення повісток із прізвищами цих осіб та їх службові документи (посвідчення), які доводять, що ці особи працюють саме в цих установах та документи, якими їх уповноважили вручати повістки.

Читайте також  Ухилянти приголомшені новими правилами мобілізації повінстю, такого не чекав ніхто в Україні: повістки і ТЦК

Постанова КМУ № 1487 містить затверджену форму повісток. Її бланк передбачає відривну частину з особистим підписом особи про отримання повістки. Військовозобов’язаному вручають заповнену повістку. Там має бути вказано:

прізвище, ім’я та по батькові військовозобов’язаного;

номер повістки;

дата народження військовозобов’язаного;

адреса військовозобов’язаного;

номер і дата розпорядження щодо вручення повістки;

дата, час та адреса місця, куди треба з’явитися;

уточнення щодо документів чи речей які варто мати з собою;

назва органу, печатка, підпис, прізвище, ім’я та по батькові керівника ТЦК;

дата вручення повістки;

Повістка має бути вручена особисто, в ній має бути вказана дата вручення, а чоловік має розписатися. Це підтверджується рішенням Верховного Суду у справі № 759/5435/16-к від 28 січня 2020 року.

Пунктами 32 і 47 Порядку вказано про видачу повісток за місцем проживання та за місцем роботи військовозобов’язаного, однак вручення повістки на вулиці не заборонене законом, і оскаржити його неможливо.

Якщо повістка заповнена неправильними даними, немає підпису/штампу керівника ТЦК або вручає її не уповноважена особа ― вона не має юридичної сили і ні до чого не зобов’язує.

Проте Верховний суд підтвердив, що саму повістку оскаржити неможливо. В суді можна оскаржувати наслідки вручення чи не вручення повісток.

Види повісток в Україні

Керівниця пресслужби Львівського ТЦК Марія Левко повідомила, що законом передбачено чотири види повісток.

З 24 лютого 2022 року призов строковиків відміняли двічі під час воєнного стану. З осені 2022 року в закон України про Військовий обов’язок і військову службу додали статтю 18−1, яка забороняє проведення призову під час воєнного стану.

Тому, призовники від 18 до 27 років не мобілізуються, а повістка на строкову службу не видається.

Читайте також  В Україну йдуть "кочуючі" грози з літнім теплом: з'явилися нові карти погоди

Так, у вересні військовозобов’язані можуть отримати три види повісток:

для уточнення даних ― для перевірки відстрочки;

на проходження ВЛК ― для перевірки стану здоров’я;

мобілізаційне розпорядження ― для мобілізації й відправки в навчальну частину;

На вулиці можуть вручити повістку про уточнення даних. Відправляти на ВЛК без уточнення наявності відстрочки від мобілізації заборонено.

Мобілізаційне розпорядження вручається чоловікам, яких ВЛК визнав придатними або обмежено приданими до служби.

Мобілізаційне розпорядження не вручається на вулиці просто так, якщо не було перевірено наявності відстрочки та стану придатності до служби на ВЛК.

Повістки онлайн ― чи будуть в Дії

Директор із розвитку цифрових послуг

Міністерства цифрової трансформації України Мстислав Банік заявив, що повістки в Дії розсилати ніхто не буде.

Попередньо в описі функцій єБронювання пообіцяли, що через Дію керівники зможуть бачити, скільки працівників можуть забронювати від мобілізації, проте надання даних з реєстру Оберіг не означає вручення повісток.

«Одразу скажу ще раз, вкотре, що в Дії повістки не плануються, не розглядаються. Не треба панікувати і не треба вірити жодним фейкам на цей рахунок», — підкреслив Банік.

Крім того, Міноборона не розглядає видачу повісток онлайн.

«МІноборони не розглядає на часі створення електронних повісток», повідомив новий начальник управління преси та інформації МОУ Ілларіон Павлюк.

За його словами, є цифрова база Оберіг, яка являє собою «переведення папірців в зручний реєстр ― щоб не було помилок». Міноборони обіцяє представити систему Оберіг до кінця року.

Хто отримує повістки х 1 листопада

Законодавство України містить протиріччя та неоднозначності щодо повісток. В Постанові про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки вказується, що оповіщення (яке проводиться через вручення повісток) направлено на громадян України. Це означає, що повістки вручають громадянам України без уточнення віку, статі, наявності відстрочки, інвалідності, тощо.

Читайте також  Що кажуть карпатські мольфари про війну з Росією

Це означає, що повістки можна вручати і військовозобов’язаним і не військовозобов’язаним.

Проте, у Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних вказано, що представники ТЦК та уповноважені особи можуть вручати повістки тільки трьом категоріям українців ― призовникам, військовозобов’язаним та резервістам.

Через неточність в законодавстві повістку на вулиці можуть отримати будь-хто з чоловіків від 18 до 60 років:

чоловіки від 18 до 60 років з правом на відстрочку, підтвердженим ТЦК і без нього;

чоловіки від 18 до 60 років виключені та зняті з військового обліку;

чоловіки від 18 до 60 років з бронюванням на роботі;

чоловіки від 18 до 60 років з інвалідністю та важкими хворобами;

чоловіки від 18 до 60 років, яких було засуджено до тяжкого злочину;

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.