Якби не Івано-Франківськ, Тернопіль, Львівська область та інші регіони заходу України, держави б не було, — Марцінків

В Україні державною мовою є українська, і якби не регіони заходу України, які зберегли мову та роками є осередком національно-культурних цінностей та курсу на ЄС і НАТО, то держави б уже не було.

Так вважає мер Івано-Франківська Руслан Марцінків. Але його висловлювання не всі сприйняли однозначно, тож у суспільстві розгорілись дискусії.

На минулому тижні в одному зі свої щоденних включень мер Івано-Франківська підняв питання про державну мову в Україні.

«Ще одна річ, про яку хотів би сказати: це вживання української мови. Розповсюджується ворожа пропаганда про те, що ми погано ставимось до російськомовних, до жителів інших регіонів. Це все розповсюджує ворог. Я горджся івано-франківцями і нашою молоддю, які на різні провокаційні питання говорять, що єдиною мовою в Україні є виключно українська. Я гордий з того, що очолюю місто українське, україномовне. І ми знаємо, що саме там, де українська мова, там завжди є патріоти і ті, хто боронить нашу державу. Якби не Івано-Франківськ, Тернопіль, Львівщина, інші регіони заходу України – держави б не було. Пригадую і Революцію Гідності, і інші події. Я гордий з того, що Франківськ сьогодні однозначний: єдиною мовою в Україні може бути тільки українська. Там, де московська мова, там, де російська мова, там завжди ворог буде вважати своєю територією», сказав Руслан Марцінків.

Фрази, вирізані з ефіру, одразу стали заголовками багатьох дописів та новин. Тож через деякий час міський голова попросив не спекулювати та не підігрувати ворогу.

«В Україні державною мовою є українська! Багато спекуляцій в мережі поширюють після мого ефіру. Щоправда, вирізають слова з контексту. Не підігруйте ворогу! Ось ця частина ефіру, яка зробила досить галасу в соцмережах. Слухайте, будь уважні і довіряйте лише офіційним джерелам…», – опублікував скорочений варіант ефіру Руслан Марцінків.

Читайте також  В Україні почався спалах коронавірусу - KSE

Про що найчастіше писали під ефіром мера.

«А Херсон, Миколаїв по-вашому не Україна?»

«Херсон і Миколаїв, так як Франківськ і Львів, – то є Україна. Але на західній частині українці зберегли свою мову, культуру, автентичність. Можливо тому, що оте комуняцьке бидло захопило значно пізніше цю територію. Але ми, українці, повинні розмовляти державною мовою, якою є українська».

«Якби ми на заході не розмовляли українською, то мова стала б наша, як і латинь».

«Насправді так… Мова- це душа України. А наша мова одна з найкращих в світі. Пишаймося…»

«Чернігів з іронією посміхається».

«Ви, як посадова особа, не повинні розділяти Україну. Писати, що якісь області кращі за інші. З Ваших слів виходить, що ви молодець, а інші так ото, нічого не роблять. Якби не прифронтові області, які взяли весь удар на себе, де кожного дня обстріли, руйнуються міста, села і гинуть люди, то в тилових регіонах не було б можливості робити дороги, класти бруківку, проводити концерти, жити безтурботним життям. Подумайте про це ….»

«Все добре сказали!!! Західна Україна зберегла свою автентичність найбільше за всі регіони – мову, культуру, традиції, що є надважливим в питаннях ідентифікації країни. Слава Богу, Слава Героям – захисникам, Слава Україні!»

«Де українська мова – там Україна, інакше не може бути».

«Ті, які приїхали, не всі спішать і хочуть розмовляти українською!»

«А решта не рахується? Саме з цього починається розкол держави…»

«Якби не Харків, Дніпро, Херсон, Суми, Краматорськ, Слов’янськ – України б вже не було. Бо ці місця вистояли і стоять…».

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.