Частина пенсіонерів може залишитися без виплат через роботу: що треба знати

В Україні частина пенсіонерів може залишитися без пенсійних виплат. Зокрема, у деяких випадках працюючим громадянам пенсія не виплачується та припиняється на час працевлаштування.

Це стосується тих українців, які вийшли на пенсію за вислугу років.

Про це розповіли у Пенсійному фонді України (ПФУ), відповідаючи на запитання однієї з пенсіонерок.

У даному випадку, якщо громадянин влаштувався на роботу за своєю спеціальністю, що дає право вийти на пенсію за вислугу років, то на період роботи виплати припиняються. Так, якщо, скажімо, вчитель вийшов на пенсію за вислугу років, то він буде позбавлений виплат. Але після звільнення кошти будуть виплачуватися.

При цьому якщо громадянин влаштовується на роботу за іншою спеціальністю, яка не дає права вийти на пенсію за вислугу років, то він продовжуватиме отримувати гроші.

“Я колишній учитель, отримую пенсію за вислугу років. Зараз влаштувалася у загальноосвітній школі на посаду асистента вчителя інклюзивного класу. Чи маю я право у період роботи на виплату пенсії?” – поставила питання пенсіонерка. У ПФУ відповіли так:

“У Вашому випадку робота на посаді асистента вчителя у загальноосвітньому навчальному закладі не дає права на призначення пенсії за вислугу років. Отже, у період роботи на зазначеній посаді призначена пенсія за вислугу років виплачується”.

Крім того, в Пенсійному фонді додали, що пенсіонеру слід обов’язково повідомляти їм про своє працевлаштування. Аналогічно громадянам потрібно повідомляти й про факт звільнення з роботи, оскільки механізм індексації пенсії та нарахування деяких інших виплат пов’язаний з тим, працює пенсіонер чи ні.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.