Єдиний реєстр військовозобов’язаних уже працює: адвокат пояснив, які дані туди потрапляють

В Україні запрацював єдиний електронний реєстр військовозобов’язаних і призовників, який містить інформацію про кожного військовозобов’язаного громадянина. Він наповнений уже на 90%.

Адвокат Ростислав Кравець у коментарі сайту ТСН.ua розповів, що в реєстрі є дані про місце проживання, про освіту, інформація з податкової тощо.

“Практично вся інформація, яка є в “Дії”, є в цьому реєстрі також. Ну, і також інформація про здоров’я, вакцинацію й таке інше. Тобто фактично це створений такий єдиний електронний реєстр, в який помістили всю інформацію про громадян України”, – розповів адвокат.

Якщо військовозобов’язаний, наприклад, придбав автомобіль або став на облік до центру зайнятості – ця інформація також, ймовірно, потрапить до єдиного реєстру. Однак, за його словами, точно невідомо, як її будуть туди інтегрувати.

“Що стосується Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, звичайно, ця інформація їм нічим не допоможе. Я думаю, що мета цього реєстру зовсім в іншому, створення такої “мегабази” з інформацією на кожного громадянина України. Навіщо це – ми можемо лише припускати. Об’єктивно, ця інформація для військового обліку абсолютно не потрібна. І прикладів таких “мегареєстрів” у жодній країні немає, крім України”, – каже Ростислав Кравець.

Адвокат вважає, що за допомогою такого реєстру стало можливим відслідковувати діяльність і місцеперебування військовозобов’язаних. Адже держателі реєстру, Міністерство оборони, ТЦК СП та інші, можуть отримувати інформацію від міграційної служби стосовно будь-яких реєстрацій особи.

“Поки функції надсилання повісток в реєстрі немає. Аналогічна система є в Російській Федерації, “Госуслуги” в них називається, через неї надсилають електронні повістки. Українська система не встановлюється на жодні мобільні пристрої. А що стосується повідомлень через “Дію”, це законодавством не врегульовано”, – розповів адвокат.

Читайте також  “Ми не тиснемо на неї”: Олена Зеленська розповіла, чи буде їх з Володимиром дочка навчатися у ВНЗ в Україні, чи виїде за кордон

Для того, щоб надсилати електронні повістки, необхідно закріпити за кожним громадянином офіційну електронну адресу та номер телефону, наголошує адвокат.

“Як у банках фінансовий номер прив’язують. Інакше це не має жодного сенсу. Але я вважаю, що це буде доволі сумнівним повідомленням про виклик до ТЦК та СП”, – каже Ростислав Кравець.

Наразі повістка вважається врученою, якщо за документ власноруч розписався той, кому вона виписана.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.