Студентів в академічних відпустках можуть мобілізувати у ЗСУ, – МОН

В Україні можуть мобілізувати студентів, які перебувають у академічних відпустках. Про це повідомили у Міністерстві освіти та науки України.

У МОН уточнили, що зазначену категорію студентів мають право призвати до армії, якщо вони не мають інших причин для відстрочки від служби. У відомстві уточнили, що вона поширюється лише на студентів, які навчаються, а академічна відпустка передбачає перерву в освітньому процесі.

Зазначено, що такі особи у разі мобілізації матимуть право на продовження академічної відпустки у виші. Студенти-бюджетники, які перебувають в академічній відпустці та планують відновити навчання, зможуть це зробити за наявності місць.

Гарантовано на місця державного (регіонального) замовлення відновлюються учасники бойових дій та студенти, які продовжують навчання після відпустки у зв’язку з вагітністю, пологами та доглядом за дитиною.

Хто ще зі студентів ризикує втратити відстрочку
В Україні після початку повномасштабної війни різко зросла кількість чоловіків-студентів денної та дуальної форм навчання. Саме вони дають право на відстрочку від служби у ЗСУ. Лазівку швидко виявили і вирішили “прикрити”. Можливість продовження навчання збережуть українцям, які підвищують свій освітній рівень, але не тим, хто багато років раптом знову вирішив гризти граніт науки на стаціонарі.

Влада планує скасувати право на відстрочку від служби студентам старше 30 років, які здобувають другу або третю освіту. Депутати Верховної Ради дійшли висновку, що такі чоловіки намагаються уникнути мобілізації та використовують для цього законну підставу “відкосити” від армії. У парламенті зареєстрували відповідний законопроект. Ініціативу підтримав міністр освіти та науки України Оксен Лісовий.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.