Я винна перед росією і згідна на обмін, – інтерв’ю із засудженою колаборанткою з Калуша (відео)

50-річна Ванда Покорна вважає себе дуже винною перед росією, бо завдала їй збитків своєю критикою, і мріє про обмін, щоб в рф її покарали. Але зовсім не погоджується з вироком українського суду, який засудив калушанку на 5,5 років за колабораціонізм і виправдання російського вторгнення в Україну.

Ютубер та журналіст Володимир Золкін записав інтерв’ю із засудженою прихильницею “руского міра” з Калуша – 50-річною Вандою Покорною, яка відбуває покарання в одній із колоній.

Калушанка писала дописи про українських нацистів та фашистів, дилетантство київської влади та єврейський бандитизм, виправдовувала вторгнення росії. Через деякий час видалила їх зі свої сторінки, тому не розуміє, як її могли засудити за те, чого нема в інтернеті. Вбачає в цьому слід російського фсб, яке її здало українській СБУ.

Версії наводять частину розмови українського журналіста з прихильницею «руского міра»

«Ціллю вторгнення в Україну путін назвав «захист людей, які протягом 8 років піддаються знущанням, геноциду з боку київського режиму». Україна пропонує видати на обмін людей, засуджених за підтримку рф. Росія може просто забрати цих людей, але ігнорує, їх більше не потрібно «захищати», вони більше не потрібні», – відмічає на початку інтерв’ю Золкін.

Прохання на обмін в Росії написали?

Я не визнала себе винною за статтею, в якій мене звинувачують. Я, як письменниця, писала про війну, але не виправдовувала. Більш того, останні два місяці перед арештом я активно критикувала дії росії. Я багато років співпрацювала з росією, я писала статті на замовлення, працювала копірайтером, публікувала на різних сайтах свої казки та оповідання. І коли почалась війна, я почала критикувати росію, росія мене ототожнювала з п’ятою колоною. Вони не сприймали мене, як українку, яка має право висловлювати негатив про війну. Вони дивились на мене, як на свою, яка раптом почала критикувати дії росії. Але ж я громадянка України, я маю право критикувати війну. Мені натякали, що якщо я не перестану паплюжити росію, мене накажуть. Я думала, що мені заблокують сайти, не дадуть роботу…

Читайте також  КPИЧІTЬ ПPО ЦЕ! Волонтepству з 1 гpудня настає кінeeць. Дуже важливо заpаз пошиpювати цю інфоpмацію…

Ви писали українською?

Ні, я добре знаю російську, а українська в мене на рівні розмовної.

Ви з Калуша? А Калуш хіба не україномовний?

Калуш україномовний, але в мене завжди був вузьке коло спілкування. Школу я закінчила російську. Батько належав до партійної еліти, тому в мене була російська спецшкола з поглибленим вивченням англійської, потім фінансово-економічний інститут в Тернополі, але там так само на початку 90-их деякі предмети викладали російською.

І в росії купували ваші казки?

Ні, казки я безплатно на сайтах розміщувала.

А чим ви ще займались?

Я була копірайтером. Лише на одному сайті я продала 1500 статей – історія, релігія, нумізматика…

І ви постійно спілкувались з росіянами?

Так, з російськими журналістами, з п’ятою колоною.

А що таке п’ята колона?

5 колона – це опозиція путіна, ті, хто критикував дії путіна в Україні. Там людям по 10 років за це дали.

А хто вам погрожував?

По інтернету. Я так зрозуміла ті, хто слідкував за моєю діяльністю. Там же в росії є цензура…

За що вас засудили?

Я не розумію… Офіційна версія: за те, що в мене є дві статті з критикою Зеленського. І ці статті я опублікувала на фейсбуці, але на початку війни я їх видалила, бо вже почала активно критикувати росію. Мене засудили за злочин, якого немає в інтернеті, ніде. Вони погуляли в фейсбуці кілька днів – і от я за це сиджу.

В своєму першому пості Ванда Кікавська (прізвище матері засудженої та її псевдонім у соцмережах – ред.) написала, що росія почала воєнну операцію проти України, оскільки їй не сподобалась політика Зеленського щодо мілітаризації та націоналізації. Російська армія почала знищувати українську військову техніку і лідерів нацистського руху.

Читайте також  Через скільки часу після одужання можна повторно захворіти на коронавірус

Я не з тих людей, які ідеалізують Бандеру. Мама – полячка, батько – росіянин, бабуся – японка з Сахаліну. Я українка з деякими переконаннями, які йдуть в розріз з мейнстрімною думкою…

Поважати чи любити Степана Бандеру – це в нас ніде в законі не закріплено. І якби ви написали, що вам не подобається героїзація Степана Бандери – вам би за це ніхто до відповідальності не притягнув. Але у вас все чітко проти України і виправдання російської агресії. Ви уявляєте скільки українців загинуло від російських ударів? Ви думаєте в Харкові є багато лідерів нацистського руху?

Зараз я б такого не написала. А на початку вторгнення все було засекречено і я робила висновки з того, що читала в інтернеті.

Ви читали російські сайти? Ну звідки у українки з Калуша може виникнути думка, що «російська армія почала знищувати українську техніку і лідерів нацистського руху»?

Ну це ж само собою розумілось – інтернет, фейсбук, твіттер…

В своїх постах калушанка звинувачує у війні «дилетанта Зеленського і Ко». За її словами Україна 8 років війни вела політику «русофобії, ксенофобії і відвертого фашизму», тому разом з керівництвом країни звинувачує і батьків, «які стрибали на майданах і співали бандерівські гімни». За твердженням Ванди, до вторгнення також привів брак професіоналів, бо українські дипломати не вміли вести перемовини, бо вони не змогли переконати «суперзбройну ядерну росію» не нападати на Україну. Покорна переконана, що українці самі винні в тому, що зараз відбувається на їхній землі.

Про інші проросійські наративи та висловлювання калушанки – детально у відео Володимира Золкіна «Я КОНТЕНТ-МЕНЕДЖЕР 5-Ї КОЛОНИ. ПИСАЛА НА ЗАМОВЛЕННЯ рф.

Читайте також  У Калуші літніх людей закликають тимчасово відмовитися від богослужінь

Ванда Покорна також розповіла, що її знайомі росіяни пропонували втікати в Росію.

“А зараз я відповідаю за те, що вчасно не змилась з країни. Росія мене попереджає – Ванда схаменися, інакше пожалієш. І дійсно приходить СБУ і мене забирають в тюрму. Мене заарештували тільки тому, що я активно критикувала росію. І в СБУ з’явились публікації, яких нема в інтернеті. І я більш ніж впевнена, що це зробили специ з ФСБ. Росіяни мене вважали своєю. І коли я почала критикувати росію, вони мене наказали, як свою.

Ви хочете потрапити в списки обміну?

Я згідна на обмін. Бо я винна перед росією, останні два місяці я не просто її критикувала, а ще вмішувалась у вибори Макрона, я писала в багатьох французьких виданнях, де лякала французів. Я багато наробила збитків.

І росія повинна вас забрати, щоб покарати?

Так. Мені цікаво, що там відбувається. Я можу там познайомитись з 5 колоною…

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.