По 5 грн за світло та 12 за газ: українців налякали новими тарифами

Українцям розповіли про тарифи.

Зазначається, що експерт із житлово-комунальних програм Тетяна Бойко розповіла, що в Україні потрібно зараз працювати над лібералізацією ринків газу, електроенергії тощо, адже на сьогоднішній день у нас ручне регулювання цін. Про це йдеться у матеріалі 24tv.

Отже, втім, до кінця опалювального сезону вартість світла, газу та води точно залишатиметься на тому рівні, що були. На цьому наголосив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Експерт Тетяна Бойко прогнозує, що на ринку справжня ціна за газ має коливатись від 10 до 12 гривень за кубометр газу. А вартість за холодну воду та електроенергію має хоча б зрости на мінімум 50%.

Якщо говорити про теплову енергію, а відповідно гарячу воду, то тарифи мають подорожчати на 70 – 80% залежно від методики виробництва.

“Ми сподіватимемося, що навесні ситуація стане ще кращою, як і в плані цін. Але для того, щоб лібералізацію ринків запускати, потрібно готувати все законодавство і ґрунт зараз”, – зауважила Бойко.

За словами Тетяни Бойко, розпочався цей процес у 2014 році, але він фактично обмежився тим, що у 2014 – 2015 роках відбулося невелике зростання тарифів на електроенергію, зросли тарифи на газ.

“Потім, у 2017 – 2018 роках, у нас запустився роздрібний ринок газу. Це було досить недовго, але суть у тому, що прийшло чимало газових компаній. І тут мова не про високі чи низькі тарифи”, – пояснює вона.

Найважливішим у цьому є правила гри:

Держава відпускає ручне управління ринком, і коли це відбувається, вона встановлює певні правила, за якими грають усі “гравці” ринку.
Втім, важливо, що тільки після того, як усі правила визначені та синхронізовані з європейським законодавством, а на всіх правопорушників чекатиме жорстоке покарання, тільки тоді можна відпускати ціни.
Це робиться для того, щоби залучити багатьох гравців як українських, так і міжнародних. Отже, вони починають виборювати споживача. Тобто наш український споживач стає клієнтом, як у бізнесі.
Коли таких постачальників багато, це не дає ринку “перегріти” ціну і, скажімо так, якомусь монополісту виставити ту ціну, яка йому подобається.
“Якби ми все-таки запустили цей ринок у 2017 – 2018 роках, то мали б вищі тарифи для населення, але це було б уже не так боляче та прогнозовано, ніж якби це сталося умовно завтра”, – каже Тетяна Бойко.

Читайте також  О Боже…Люта стихія нapoбилa лиxa! Зaxідна Україна без світла. Вирвані дерева, пaдaють cтeли Гepoїв, зірвані дахи будинків

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.