Воювати можуть навіть діди: Депутати пропонують мобілізувати пенсіонерів

Нардепи пропонують мобілізувати пенсіонерів.

В Україні згідно із законодавством призвати на службу до армії можуть чоловіки віком від 18 до 60 років. Однак до Верховної Ради надійшов законопроєкт №10084, яким пропонується зняти обмеження за віком.

У разі, якщо документ отримає підтримку у парламенті, можуть мобілізувати й чоловіків, старших за 60 років. Військовий вік хочуть з 60 років підняти до 65 для простих солдатів, а вищого військового керівництва — з 65 до 70 років.

При цьому, пропонується чоловіків старше 60 років закликати лише за таких умов:

У них має бути висока професійна підготовка, досвід практичної роботи на посаді;
Вони визнані військово-лікувальною комісією, придатними за станом здоров’я для проходження військової служби;
Висловили бажання служити у лавах ЗСУ.
У пояснювальній записці вказується стаття 22 Закону України “Про військовий обов’язок про військову службу”, де вказано граничний вік служби в армії:

Для рядового, сержантського та старшинського складу, молодшого та старшого офіцерського складу – до 60 років;
Вищого офіцерського складу – до 65 років.
Вказується, що на початку повномасштабного російського військового вторгнення велика кількість військовослужбовців, бувши мотивованими та здатними за станом здоров’я, а також маючи фізичну підготовку та військовий вишкіл, мобілізувалися у віці, який близький до граничного. Деякі з них уже досягли граничного віку.

Крім того, чимало таких громадян мають бажання мобілізуватись. За цей час вже є звернення до суду від таких громадян із проханням надати їм можливість проходження військової служби. При цьому рішення, як зазначається, приймають не на користь таких осіб.

Тобто за бажанням і з мотивацією такі особи неспроможні служити через вік, що у пояснювальній записці вважають ейджизмом, тобто дискримінацією за віковою ознакою.

Читайте також  Вдягали противогаз, стріляли та постійно гвалтували: моторошні деталі катування дівчини у відділку поліції

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.