В Україні беруть на військовий облік 16-річних: яка відповідальність для підлітків і до чого готуватися батькам

Під час воєнного стану в Україні військовозобов’язані чоловіки від 16 років та певні категорії жінок мають стати на військовий облік та не можуть покидати країну. Якщо до 17 років юнаки не стануть на облік, то їм загрожує штраф або позбавлення волі від 3 до 5 років.

Про це йдеться у постанові Кабміну №1487 “Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів”.

Відповідні зміни внесено до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК СП), аби вони прогнозували кількість потенційних призовників в майбутньому. Водночас призов в армію починається з 18 років.

Де можна стати на військовий облік
за зареєстрованим місцем проживання;
за місцем роботи або навчання;
у разі виїзду за межі країни від трьох місяців – за місцем консульського обліку у закордонних дипломатичних установах України.
Що загрожує, якщо не стати на військовий облік до 17 років
Якщо підлітку буде 17 років у 2023 році, то він має стати на облік, аби його випустили за кордон та не виписали штраф за адмінпорушення. Якщо не стане – може прийти попередження від керівника ТЦК СП та штраф у 30-50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510-850 гривень).

За повторне порушення протягом року можуть стягнути з громадянина 50-100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 гривень) або виправні роботи до одного року. Якщо ситуація не змінюється, тоді може за статтею 337 Кримінального кодексу України українцю загрожує ув’язнення від 3 до 5 років.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.