Повістку одержить кожен за допомогою нового винаходу, мобілізація в Україні запускає нововведення

В Україні планують покращити роботу єдиного реєстру військовозобов’язаних в Мережі. Депутати пропонують провести ідентифікацію призовників, військовозобов’язаних і резервістів та обмін облікових документів, які будуть випущені через реєстр. Чи означає, це що повістки будуть онлайн або в ДІЇ?

Як інформує “НВ”, міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що планує електронний військовий облік, цифровізувати ВЛК та запустити електронний військовий квиток. Цифровізація ВЛК почалася ще навесні 2023 року, й за останніми даними застосовується вже в деяких регіонах, в тому числі на фронті.

Проте ситуація з військовим обліком онлайн поки не має таких успіхів. В Україні зареєстрували законопроект про покращення Єдиного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зокрема, передбачивши, що для ведення проводять ідентифікацію призовників, військовозобов’язаних та резервістів, оформлення, видачу, обмін, пересилання, вилучення, повернення державі та визнання недійсними документів військового обліку громадян України. Потім ці документи видаються через реєстр.

Крім того, в реєстр будуть збирати більше даних про чоловіків та військовозобов’язаних жінок і до них матимуть доступ Розвідка та СБУ.

Навесні 2023 року в Україні не планували систему видачі повісток через Інтернет або СМС, адже для того, щоб отримати повістку, за неї треба розписатися. Військові зверталися до депутатів з проханням покращення електронного реєстру. Розробники ДІЇ наголошують, що сервіс не розроблявся для такого використання, й повістки в ДІЇ не планувалися.

Керівник із розвитку електронних послуг у Мінцифрі Мстислав Банік підкреслив у коментарі NV, що повісток в ДІЇ не буде, і об’єднання ДІЇ з реєстрами ТЦК не передбачається.

«Щодо військового обліку — дані про військовозобов’язаних знаходяться у реєстрі Оберіг, який належить Міноборони. До Дії цей реєстр не має жодного відношення, тому що ДІЯ — це не реєстр», ― заявив він.

Читайте також  Україна обмежить виїзд за кордон військовозобов'язаних жінок-МОЗ

Після цього Мстислав Банік повідомив, що політична позиція в тому, що повісток в ДІЇ не буде.

«Політична позиція, що ДІЯ ― це не сервіс роздач повісток. Є певні способи і нормативи, за якими доставляють повістки», ― зазначив він.

За словами керівника з розвитку електронних послуг у Мінцифрі, Повістки в ДІЇ ― це все фейки, страх людей і хибні заяви воєнкомів.

За законопроектом № 10062 крім збільшення реєстрів, які надають інформацію про військовозобов’язаних та кількості самих даних, планується введення електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного і резервіста. За проектом закону, особа має право переглядати дані, які вже є про неї в реєстрі та звертатися до розпорядника реєстру для зміни або виключення даних відповідно до порядку, який буде розроблений окремо.

Законодавством поки не передбачається, що військовозобов’язаний, призовник чи резервіст будуть отримувати повістки в електронний кабінет.

Повістка по СМС ― що відомо

Поки ніхто не збирається видавати повістки через телефон, СМС не вважається в Україні офіційним документом, пояснив NV секретар комітету нацбезпеки ВР Роман Костенко.

«Останній раз, коли до нас приходили чиновники з Міноборони та Генштабу, які, безпосередньо відповідають за призов, — говорили більше про реєстри, які потрібно створювати. Це реєстри саме мобілізаційного ресурсу, які можуть спростити можливість призивати людей», ― пояснив він.

Законодавчо встановлено єдиний вид сповіщення про призов і мобілізацію ― видача належним способом оформленої повістки, яка видається особисто під підпис військовозобов’язаному, призовнику чи резервісту. За відмову від явки за повісткою передбачена відповідальність за законом.

«Просто розсилати смс „прибудьте до такого-то військкомату“ можна хоч зараз, це не заборонено. Але питання, яка за це буде відповідальність? Якщо людина отримала, наприклад, смс прийти у військкомат — то це прохання. Якщо хтось захоче внести зміни, щоб смс офіційно вважалася отриманням повістки — тоді питання, як довести, що то є телефон саме цієї людини? Що вона дійсно отримала, що прочитала цю смску», ― пояснив недоліки Костенко.

Читайте також  В Івано-Франківську судять винуватця ДТП, у якій загинуло четверо молодих людей

Він зазначив, що СМС і зараз може приходити деяким людям, але законом не передбачено відповідальності за невиконання того, що там вказано.

Крім того, секретар комітету нацбезпеки зазначив, що СМС важко вважати офіційним документом, адже СМС можуть відправляти і шахраї, які підпишуться територіальним центром комплектування.

«Можливо, якось через Дію можна було б це зробити, але як довести, що ти отримав або не отримав [таке повідомлення — Авт.].? Смски дуже ефективні були б, до прикладу, якщо починається війна і людині, яка стоїть на мобілізаційному обліку приходить смс, що „ви маєте прибути туди і туди в такий час“. А якщо питання в тому, що хтось ухиляється, то це не допоможе», ― підкреслив він.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.