Українці до 18 років мають стати на військовий облік за кордоном

Неповнолітні українці мають стати на військовий облік за кордоном. Юрист Ганна Золотова роз’яснила, яке покарання передбачено за ігнорування цієї вимоги.

Українці до 18 років мають стати на військовий облік за кордоном: роз’яснення юриста – today.ua
Молодший юрист юридичної фірми Gracers повідомила, що юнаки із 17-річного віку мають стати в Україні на військовий облік. 16-річні українці, яким у 2023-му виповниться 17, мають самостійно з’явитися до ТЦК. Якщо вони більше трьох місяців перебувають за кордоном, треба стати на облік у консульстві чи посольстві України у державі, де проживають.

Закордонні дипломатичні установи України мають право:

вести військовий облік військовозобов’язаних, призовників та резервістів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку;
інформувати громадян про початок чергового призову громадян України на строкову військову службу;
повідомляти у семиденний строк з дня взяття на консульський облік або зняття з нього про військовозобов’язаних, призовників та резервістів відповідним міським/районним ТЦК, органами СБУ, підрозділами Служби зовнішньої розвідки про їх місцезнаходження на військовому обліку.
Золотова пояснила, що громадяни, які дотримуються законодавства, не мають жодних проблем. Однак для тих, хто з 17-річного віку не став на облік ні в Україні, ні за кордоном, передбачена адміністративна або кримінальна відповідальність.

Покаранням можуть бути штрафи у розмірі 30-50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510-850 грн). Повторне порушення протягом року тягне за собою штраф у 50-100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн).

Українці до 18 років мають стати на військовий облік за кордоном: роз’яснення юриста

За ухилення від військового обліку після попередження уповноважених осіб чи органів передбачено покарання у вигляді штрафу у 300-500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Йдеться про суми у розмірі 5100-8500 грн. Також можливе покарання у вигляді виправних робіт терміном до одного року.

Читайте також  В Україні змінили правила в'їзду через кордон для іноземців

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.