“Чому почалася війна”: відомий соціолог пояснив, що на думці у Путіна

Війна, яку затіяв Путін на території України, має глибоке культурно-історичне коріння.

Відомий російський соціолог, автор концептуального дослідження з теоретичної соціології та брат Ігоря Нємцова Ігор Ейдман пояснив, чому, на його думку, розпочалася війна. politeka.net

«Хтось каже, російська верхівка просто хоче за допомогою війни зберегти свою владу. Інші вважають, що Путін збожеволів, вирішив, що він Катерина 2, і намагається відродити імперію. Треті, що у всьому винна корупція, а владі потрібно прикрити війною свої крадіжки», – наголошує Ейдман.
Соціолог зазначає, що невипадковий той факт, що тільки Росія у 21 столітті намагається анексувати чужі території й веде відверто імперіалістичну війну в Європі.

“Всі інші “великі держави” давно відмовилися від політики колоніальних захоплень, які стали нерентабельними ще в середині 20 століття, а Росія активно приростає захопленими землями, які їй завдають одні збитки”, – наголосив соціолог.

За словами експерта, Британський, Французький, Бельгійський, Голландський імперіалізм були егоїстично раціональними.

«Колоніальні війни велися, колонії захоплювалися як комерційні проєкти заради прибутку метрополії. Бельгійське Конго було, наприклад, формально приватним підприємством короля Леопольда, який на ньому просто збагачувався. Колоніалізм помер тоді, коли став невигідним», – пояснює Ейдман.

Проте, російський імперіалізм має іншу природу. Тому, каже Ейдман, він відродився тоді, коли інші колоніальні імперії давно розпалися.

І ним рухає не розрахунок, а манія величі та нарцисизм.

«Він ірраціональний та садо-мазохічний. Російська колоніальна імперія веде експансію не заради прибутку, а заради амбіцій, гордині, маячних ідей величі та месіанства», – пояснює Ейдман.

Соціолог підкреслює, що при цьому росіянам як нації нічого реального від цієї експансії не дістається. У СРСР, наприклад, у російських областях рівень життя був нижчим, ніж у багатьох т.зв. “національних республіках”, тобто фактично колоніях Росії.

Читайте також  ДТП в Івано-Франківську: легковик збив людину. ФОТО

«Замість хліба росіянам у різний час згодовували гордість за “велику православну імперію”, “першу у світі соціалістичну державу, яка несе світло всьому людству”, “потужну наддержаву, яку всі поважають і бояться”, “країну-переможців, яка врятувала світ від нацизму”.; православний, панслов’янський чи комуністичний месіанізм», – зазначає експерт.

Після краху утопії “Третього Риму” була комуністична утопія, каже Ейдман. Нині ж путінська Росія знову рятує Африку від неоколоніалізму, а традиційні цінності в усьому світі від ЛГБТ.

«Путінських рабів посилають “рятувати братів на Україні”, вбиваючи та калічать їх. Російський ірраціональний садомазохістський імперіалізм, як алкоголізм чи наркоманія, погано піддається лікуванню та загрожує рецидивами», – робить висновок соціолог.

За словами Ейдмана, у 90-ті Захід намагався допомогти Росії одужати, але вона після спроби розсудитись знову пішла в кривавий імперський запій.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.