Мобілізація в Україні: кому можуть повторно вручити повістку восени, а кого точно не призвуть

Воєнний стан і мобілізацію в Україні подовжили щонайменше до 15 листопада 2023 року. Тож військовозобов’язані і надалі отримуватимуть повістки, дехто з них – повторно.

Сайт ТСН.ua пояснює, хто може отримати повістку восени, кому можуть вручити її вдруге, а кого точно не мобілізують. А також, які види повісток існують, чи змінилася процедура їх вручення та що загрожує за ігнорування повістки. Відповісти на ці питання допоміг адвокат Ростислав Кравець.

Які види повісток вручають
В Україні під час дії воєнного стану вручають три види повісток:

для уточнення даних – про склад сім’ї, стан здоров’я військовозобов’язаного, місце роботи, тощо;
На проходження військово-лікарської комісії (ВЛК);
Мобілізаційне розпорядження. Таку повістку можуть вручити лише після проходження ВЛК у разі, якщо військовозобов’язаного визнали придатним до військової служби.
Також існує четвертий вид повістки – про призов на строкову службу, однак він не відбувається під час воєнного стану.

Кому можуть вручити повістку восени
Оскільки загальна мобілізація триває, повістку восени можуть отримати такі категорії громадян:

із досвідом військової служби – придатні та обмежено придатні за станом здоров’я під час воєнного стану чоловіки віком від 18 до 60 років;
Без досвіду військової служби – придатні та обмежено придатні чоловіки віком від 27 до 60 років;
Зняті і виключені з військового обліку чоловіки віком від 18 до 60 років (з “білим квитком”), які визнані придатними або обмежено придатними за станом здоров’я під час воєнного стану рішенням ВЛК.
Кого мобілізують в першу чергу
Відповісти, кого мобілізують до лав Збройних сил України восени першочергово важко, пояснює ТСН.ua Ростислав Кравець.

“На жаль, виглядає ситуація так що “дика” мобілізація і відсутність налагодженого обліку призвела до того, що фактично на потреби ЗСУ не можуть знайти фахівців і спеціалістів. Відбувається дуже неправильний підхід і з точки зору військової науки комплектування, і з точки зору моральної підтримки самих військовослужбовців і військовозобов’язаних”, – вважає адвокат.

Читайте також  Це реально: Резніков повідомив, коли Україна здобуде перемогу над росією

Кого точно не мобілізують
Інші категорії громадян можуть піти на службу за власним бажанням, а саме:

призовники віком від 18 до 27 років, які раніше не проходили строкову службу, вони можуть добровільно підписати контракт із ЗСУ;
Жінки, придатні за станом здоров’я;
Особи з інвалідністю та ті, хто мають право на відстрочку від мобілізації за сімейними обставинами, з проходженням служби за місцем проживання.
Ростислав Кравець зазначив, що на сьогоднішній день, хоч Верховна Рада зменшила вік строкової служби в Україні до 25 років, президентом Володимиром Зеленським ці зміни ще не були підписані.

“Фактично до 27 років, якщо особа не служила, мобілізувати її не можуть, тому що строкової служби в нас зараз немає”, – пояснив ТСН.ua адвокат.

У разі, якщо особа обмежено придатна, її також можуть мобілізувати, зазначив Ростислав Кравець.

“Якщо особа не придатна і виключена з військового обліку, то мобілізувати її не можуть. Також не можуть мобілізувати осіб, звільнених з місць покарань, які вчинили тяжкі або особливо тяжкі злочини”, – додав ТСН.ua адвокат.

Хто може отримати повістку повторно
Частина чоловіків отримали повістку або добровільно прийшли до ТЦК після початку повномасштабної війни, проте їх досі не мобілізували. Серед них є ті, кого ВЛК визнала придатними, тож вони не мають права на відстрочку. Отже, уповноважені особи можуть вручити їм повістку повторно.

Відповідно до українського законодавства, уточнювати облікові дані в ТЦК необхідно упродовж семи днів після будь-яких змін. Втім, не рідше ніж раз на 5 років. Рішення ВЛК про стан здоров’я дійсне протягом року.

Деякі види відстрочки надаються на певний термін. Наприклад, на рік для навчання – потім необхідно надавати нову довідку. Бронювання діє шість місяців або поки існують відповідні підстави для установи.

Читайте також  Путін не збирається здаватися, він досі хоче знищити Україну - МЗС Австрії

Таким чином повістки можуть вручати повторно:

якщо ВЛК військовозобов’язаний проходив понад рік тому;
Для перевірки облікових даних;
Для перевірки даних про заброньованого працівника;
Для перевірки обставин на відстрочку;
Для мобілізації.
“Повторно можуть вручити повістку також, коли особа не з’явилась з першого разу, за першою повісткою. То, звичайно, направляють повторну повістку, щоб особа з’явилась. Чи для уточнення даних, чи для проходження медичної комісії, чи безпосередньо вже мобілізаційне розпорядження для направлення в військову частину”, – зазначив ТСН.ua Ростислав Кравець.

Чи змінилася процедура вручення повісток
Процедура вручення повісток в Україні не змінювалася. За законом їх мають право вручати лише уповноважені ТЦК особи у будь-якому місці: на вулиці, за місцем проживання або роботи тощо.

“Тобто не виписуватися “на колінках” невідомо ким, невідомо як. Вручення може відбуватись будь-де, однак виключно уповноваженими особами від територіального центру комплектування. Є форма повістки, яка затверджена положенням про ТЦК, де зазначається прізвище, ім’я, по-батькові, адреса і мета, з якою вручається ця повістка”, – пояснив ТСН.ua адвокат.

Крім того, на повістці обов’язково має бути підпис військового комісара і печатка ТЦК.

Що загрожує за ігнорування повістки
За ігнорування повістки військовозобов’язаним передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Кожен випадок розглядається індивідуально, зазначив Ростислав Кравець.

“Звичайно, в більшості випадків це буде адміністративна відповідальність. Тому що для того, щоб притягнути особу до кримінальної відповідальності потрібно доведення умисного ухилення від мобілізації. Це цілий комплекс заходів. Фактично все це встановлюється в рамках досудового розслідування і вже в суді. Чи дійсно особа умисно ухилялася від мобілізації. Тому що, наприклад, може так співпало, що видали повістку, а особа захворіла. Чи видали повістку, а в особи щось трапилось термінове, не зміг поїхати, чи якась інша обставина”, – пояснив ТСН.ua адвокат.

Читайте також  Це не мобілізація: ЗСУ надали пояснення про військовий облік жінок

Так, якщо військовозобов’язаний не прибуває до ТЦК за викликом для уточнення даних або проходження ВЛК, йому загрожує штраф у розмірі:

за перше порушення від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1 700-3 400 грн);
У разі повторного порушення протягом року – від 200 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3 400-8 500 грн).
За ігнорування мобілізаційного розпорядження загрожує кримінальна відповідальність від обмеження волі до 3 років до позбавлення волі від 3 до 5 років.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.