Тотальний перегляд усіх рішень ВЛК: які будуть наслідки для українців

В Україні перевіряють ще раз всі рішення ВЛК.

Наразі військово-лікарські комісії (ВЛК) стали об’єктом скандалів та корупції на майже тому самому рівні, що й колишні військкомати (ТЦК). Існує безліч історій про те, як можна отримати будь-яку довідку за хабар. Однак для чинних та поранених військових, ВЛК став справжнім пеклом, яке їм доводиться проходити заради одного папірця, пише “РБК-Україна”.

У своєму відеозверненні цього тижня президент Володимир Зеленський приділив особливу увагу проблемам, пов’язаним із роботою військово-лікарських комісій. З початком повномасштабної війни Росії проти України, їхня важливість різко зросла, а отже, з’явилася і корупційність.

Глава держави розповів про те, що наразі проводиться перевірка практично кожного рішення ВЛК, подібно до того, як це раніше відбувалося з територіальними центрами комплектування (ТЦК).

“Потрібно переглянути значний масив рішень, ухвалених після 24 лютого. Є деякі області, де “вдесятеро зросла кількість зняття з військового обліку рішеннями ВЛК”, – заявив Зеленський.

За словами президента, розміри щойно виявлених хабарів варіюються від 3 до 15 тисяч доларів залежно від конкретного регіону та територіального центру комплектування (ТЦК). Ця сума також включає тих, кому вдалося виїхати за кордон завдяки підробленим документам – це може бути тисячі, якщо не десятки тисяч українських чоловіків.

Наразі парламент ухвалив два закони, які спрямовані на полегшення процедури проходження військово-лікарської комісії. Перший закон №9158 “Про внесення змін до Статуту внутрішньої служби Збройних сил України щодо оформлення документів та лікування військовослужбовців у період воєнного стану”, а другий закон №9154 “Про внесення змін до статті 70 Основ законодавства України про охорону здоров’я (щодо роботи військово-лікарських комісій)”. Обидва закони вже підписано президентом Зеленським.

Закон №9158 містить два ключові нововведення:

Читайте також  Повернути все до копійки! Кабмін прийняв радикально рішення: українців зобов’яжуть віддавати субсидії

виключення обов’язкового службового розслідування, якщо військовослужбовця поранено під час бойових дій. Лікарі військової частини зможуть видавати довідки про поранення після рапорту командира;
законодавче закріплення відпусток для військовослужбовців, визнаних ВЛК непридатними через захворювання, та оформлення документів на їх вихід із лав Збройних Сил України (цього не було у чинному Статуті).
Метою закону №9154 є збільшення кількості військово-лікарських комісій шляхом включення комунальних та державних лікарень, медичних закладів МВС та сектору безпеки до загальної системи. Це дозволить розвантажити чинні центри та прискорити процедури проходження комплексного медичного огляду.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.