Кабмін змінив механізм нарахування компенсації за невикористану відпустку

У Кабміні ухвалили рішення про перегляд правил надання відпусток в Україні. Члени уряду змінили порядок обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористану відпустку.

Кабмін змінив механізм нарахування компенсації за невикористану відпустку, – ВРУ – today.ua
Про відповідні зміни повідомив представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук. Він повідомив, що рішення було ухвалено на засіданні 1 вересня. Тепер обчислення середньої зарплати для виплати компенсації за невикористану відпустку здійснюватиметься з урахуванням виплат за робочий рік, в якому у працівника виникло право на відпустку.

Обчислення середньої зарплати для визначення розміру матеріальної допомоги здійснюватиметься з урахуванням виплат за останні 12 календарних місяців, що передували місяцю надання матеріальної грошової допомоги.

Міністри також обмежили розмір матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових проблем державних службовців. Її виплачуватимуть у розмірі не більше однієї середньомісячної заробітної плати.

Додаткова відпустка в умовах воєнного стану
У Державній службі з питань праці повідомили, що воєнний стан не обмежує надання додаткових відпусток, але роботодавці можуть відмовити у відпустці працівникам об’єктів критичної інфраструктури. Виняток – відпустка у зв’язку з вагітністю, пологами та доглядом за дитиною. Роботодавцям нагадали, що працівники мають право на додаткову відпустку незалежно від того, чи використано основну щорічну відпустку.

Кабмін змінив механізм нарахування компенсації за невикористану відпустку, – ВРУ

Відпустка військовослужбовців в Україні
Додаткова відпустка надається учасникам бойових дій у календарному році, а не за робочий рік – незалежно від стажу роботи. Її оплата провадиться на кошти підприємства. Щоб одержати його, працівник має підтвердити свій статус посвідченням УБД чи інваліда війни.

“У разі невикористання зазначеної додаткової відпустки, її не можна перенести на наступний календарний рік, не можна продовжити у разі хвороби працівника і не можна ділити на частини. Отже, законодавством не передбачено можливості заміни зазначеної додаткової відпустки грошовою компенсацією”, – зазначили експерти.

Читайте також  Українцям збільшать пенсії: кому і коли

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.