Запам’ятайте, а краще запишіть: в Україні почав діяти новий церковний календар – коли яке свято

Українці переходять на новий церковний календар
Починаючи із 1 вересня, Православна Церква України переходить на новий календар. Це означає, що дати нерухомих свят, постів, спільниць та днів пам’яті святих буде зміщено на 13 днів тому.

Так, Різдвяний пост розпочинатиметься з 15 листопада і триватиме до 24 грудня, а саме Різдво святкуватиметься 25 грудня. Отже, переноситься як дата святкування Різдва, а й увесь період підготовки до цієї події.

Великий піст, який передує Великодню, розпочнеться з 18 березня і триватиме до 4 травня. Великдень у 2024 році відзначатиметься 5 травня.

27 липня Помісний собор Православної Церкви України остаточно ухвалив рішення про перехід на Новоюліанський календар із 1 вересня 2023 року, починаючи з нового церковного року.

Новоюліанський календар повністю збігається з григоріанським, який широко використовується в більшості країн світу та римо-католицьких церквах.

Більшість інших православних церков, таких як Константинопольська, Грецька, Румунська та Польська також використовують Новоюліанський календар.

Однак слід зазначити, що віряни все ще мають право дотримуватися дат святих за старим стилем, якщо вони цього бажають. Також парафії, які вирішать продовжувати богослужіння за старим стилем, можуть продовжувати робити це.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.