Чому франківський “Дім Сірка” може зникнути?

Ситуація навколо івано-франківської Благодійної організації “Дім Сірка” з кожним днем лише погіршується.

До сильних морозів, додалися проблеми з обслуговуючим персоналом, травми та хвороби двох працівників притулку і, найболючіше, – невизначеність з земельною ділянкою, пишуть Версії.

dim_sirka

Благодійна організація “Дім Сірка” була створена в Івано-Франківську в 2012 році.

«Почалося все ще до 2012 року з волонтерства. Згодом ми зрозуміли, що так місту не допоможеш, потрібно займатися цим більш глобально», – розповідає голова організації Наталя Когут.

Проблеми в організації були завжди. Тут і фінансування, і відсутність земельної ділянки і проблеми з кадрами.

В 2013 році «Дім Сірка» виграв конкурс на кращу бізнес ідею від Nescafe Idea-X. Організація отримала 100 000 гривень на облаштування притулку, з умовою, що міська влада виділить земельну ділянку. Було рішення міської ради про надання 20 соток землі в Хриплинському вузлі під притулок для тварин. Це була частина земельної ділянки комунального підприємства «Полігон».

Втім, коли вже були замовлені вольєри, закуплені камери, переноски для тварин і «Дім Сірка» вже був готовий до переїзду, виявилося, що заїжджати немає куди. З’ясувалося, що ніякого рішення сесії немає. Знайшли протоколи того засідання і дійсно, виявилося, що вони переписані (підроблені) і 20 соток надають не Благодійній організації, а КП «Полігон».

З того часу «Дім Сірка» висить в повітрі. Спочатку винаймали 10 соток на птахокомбінаті у Вовчинцях, але пробули там лише три місяці, мешканці села почали скаржитись, що пси гавкають і не дають їм спокійно жити. Згодом Наталя Когут знайшла земельну ділянку в селі Загвіздя, яка рік стояла пустою (50 соток) і знайшла підприємця, котрий її здавав в оренду. Спочатку винаймали 25 соток а згодом зрозуміли, що потрібно розширюватись і зараз організація орендує 50 соток.

Читайте також  "Мене полюбили", – Ольга Сворак про перебування в полоні

Здавалося, що, принаймні, частина гострих питань, частково знята, але богомільні селяни, мешканці села Загвіздя, підбурювані кількома найбільш активними особами, почали робити все, щоб притулку поруч з селом не було. Детальніше з ситуацією можна ознайомитись в статті «Версій» «В Івано-Франківську знову гостро постало питання «чи матимуть безпритульні тварини притулок?» , яка вийшла в серпні 2016 року.

З того часу стало лише гірше.

З настанням сильних морозів, з’ясувалося, що тваринам в притулку бракує не лише тепла та їжі, а й тих, хто б міг за ними доглядати в таку погоду.

«Волонтерів немає, коштів, щоб найняти людей немає, і землі скоро не буде», – зітхає Наталя Когут. Зазначимо, що двоє людей (сама пані Наталя та кухар, який готує їжу для тварин), котрі працюють в притулку на постійній основі, сьогодні травмовані. Кухар зламав ногу, а сама Наталя Когут пошкодила палець на руці. Травма досить серйозна – потерпілу очікує друга операція.

«Не скажеш, що зовсім ніхто не допомагає. Якось прийшла ціла організація. А сьогодні (13 січня), наприклад, лише одна дівчинка», – розповідає керівник благодійної організації.

«А вчора, ще сільський голова Загвіздя привів якихось людей, вони ходили, фотографували, щось вимірювали. Відчуваю, нас скоро попросять геть», – продовжує пані Наталя.

Зазначимо, що попередня влада міста (на чолі з Віктором Анушкевичусом) пальцем об палець не вдарила, щоб допомогти безпритульним тваринам. Їхні наступники принаймні зробили якісь рухи. Наразі на руках у Наталі Когут є документ про передачу БО «Дім Сірка» земельної ділянки в лісгоспі у Рибному, існує бізнес-план на цю земельну ділянку, втім, як це в нас заведено, завжди виникає чергове «але».

Читайте також  У Франківську водій маршрутки збив велосипедиста і втік

Івано-Франківська міська влада заклала під створення притулку на території лісгоспу відповідні кошти. З обласною владою було все погоджено. Був складений бізнес-план освітницько-просвітницької діяльність закладу. Але на горизонті виникла київська чиновниця – т.в.о. директора Державного агенства лісових ресурсів Христина Юшкевич, яка категорично виступає проти виділення землі для благодійної організації.

Зазначимо, що для Христини Юшкевич це не перший скандал. Свого часу її звинувачували в саботажі створення національного природного парку «Дніпровсько-Тетерівський». Але оскільки віз і нині там (тобто, чиновниця й далі на своїй посаді), то можна припустити, що в пані Юшкевич солідна «криша». І які вже тут безпритульні тварини?

Що ж до «Дому Сірка», то Наталя Когут вважає, що землю їм вже не дадуть й собак доведеться просто випустити на вулиці.

«Чотири місяці назад ми написали листа в Державне агенство лісових ресурсів з проханням нас підтримати. З того часу жодної відповіді. Але до нас вже дійшла інформація, що відповідь на наше прохання буде негативною», – повідомила пані Наталя.

Ми багато говоримо про європейський вибір, про єднання з цивілізованими країнами й забуваємо про те, що в цивілізованих країнах життя й здоров’я тварин захищене на законодавчому рівні. І не просто захищене (бо в українському КК теж є Стаття 299 «Жорстоке поводження з тваринами») , але й закон виконується.

Хоча багато хто скаже, що в нас і люди не захищені. Й буде правий. Але навряд чи це може бути виправданням для байдужості.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.