Декретна відпустка за новими правилами: Для молодих мам запровадили масштабну новацію

В Україні змінили правила надання декретної відпустки
Чиновники вирішили змінити правила використання декретної відпустки вагітним українкам. Деталі нововведень опубліковані на Facebook-сторінці “Юридичний порадник ВПО”.

У статті 17 Закону України “Про відпустки” на підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, яка триває:

До пологів – 70 календарних днів;
Після пологів, починаючи з дати народження малюка – 56 календарних днів або 70 календарних днів при народженні двох дітей або якщо пологи пройшли з ускладненнями.
На 30-му тижні вагітності жінки повинні звертатися до лікаря, у якого спостерігаються, щоб отримати так званий “лікарняний лист”, він оплачується роботодавцем.

Тобто вже з 30-го тижня вагітності жінка вважається непрацездатною. Але після внесення змін за бажанням вагітної та у разі відсутності медичних показань вона може до пологів працювати довше, а частину відпустки перенести на період після народження малюка.

Юристи нагадують, що загальна тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами не може перевищувати сумарно 126 календарних днів і 140 днів у разі народження двійнят або якщо пологи пройшли з ускладненнями.

Це означає, що терміни декретної відпустки не змінилися, але жінкам надали право вирішувати, як його використати. Якщо у вагітної гарне самопочуття, тоді вона може працювати практично до пологів, а невикористані дні перенести на якийсь час після пологів.

Юристи вважають, що це позитивні зміни, оскільки враховується бажання та стан здоров’я майбутньої матері під час вирішення нею питання про вихід у декрет.

Зазначається, що і раніше вагітна жінка могла працювати до пологів, але невикористані дні відпустки в такому разі “згоряли”, а лікарняні виплати скорочувалися пропорційно використаним дням відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Читайте також  З 20 вересня в Україні почнуть діяти нові правила карантину. Як будуть працювати школи

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.