Верховна Рада готується запровадити ще один податок у 2024 році, – Гетманцев

В Україні готуються запровадити новий податок. Про це повідомив голова Комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

У нашій державі у 2024 році планують запровадити новий податок, який давно діє у багатьох європейських країнах. Йдеться про оподаткування надмірно високих доходів банків. За словами Гетманцева, зараз проводяться роботи над остаточною концепцією оподаткування.

Депутат Верховної Ради зазначив, що він з колегами враховує європейський досвід. Такий податок вже є у Литві, Чехії, Угорщині, Іспанії та Італії.

Народні обранці розмірковують над двома базовими варіантами відповідного законопроекту. За одним із них податок стягуватиметься з усіх чистих процентних доходів банків, а за іншим передбачено оподаткування надприбутків.

В Україні може запрацювати система з невеликою чи середньою ставкою оподаткування, як в Іспанії. Рівень податку на надприбутки там становить 4,8%. Там оподаткуванню підлягають і чисті комісійні доходи банків, але в нас це неможливо, тому що банки за цим показником ще не вийшли на довоєнний рівень.

“Я думаю, що податок має бути введений з 1 січня 2024 року на два роки”, – зазначив Данило Гетьманцев.

Парламентарій назвав іспанський варіант оптимальним для України. Він пояснив, що дискусія щодо необхідності запровадження нового податку для банків загострилася після оголошення фінансових результатів банків за перше півріччя під час війни.

Їх чистий прибуток у період із січня по червень 2023 року склав 67,7 млрд грн. Це пов’язано з великими процентними платежами від Міністерства фінансів з депозитних сертифікатів та цінних паперів та Національного банку, зокрема через високу облікову ставку.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.