Повістки вручать масово цим українцям на вулицях, чоловіків призвуть силоміць, за відмову – жорстке покарання

Із початком повномасштабної війни воєнний стан і загальну мобілізацію в Україні продовжували вже неодноразово.

Як інформують “Факти”, з 24 лютого до 25 травня 2022 року;

з 25 травня до 23 серпня 2022 року;

з 23 серпня до 21 листопада 2022 року;

з 21 листопада 2022 року до 19 лютого 2023 року;

з 19 лютого до 20 травня 2023 року;

з 20 травня до 18 серпня 2023 року;

з 18 серпня до 15 листопада 2023 року.

Що передбачає загальна мобілізація в Україні

Загальна мобілізація ‒ це оперативний механізм поповнення лав Збройних сил, який проводиться одночасно на всій території України.

Він стосується всіх органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, Збройних сил України, інших військових формувань, органів і сил Цивільної оборони України, галузей національної економіки, державних та приватних підприємств, установ і організацій.

Мобілізація проводиться протягом 90 днів після її оголошення. У цей період мобілізації підлягають усі громадяни віком від 18 до 60 років (переважно чоловіки), які можуть виконувати військовий обов’язок.

Після її оголошення в державі проводяться спеціальні заходи, зокрема, призов військовозобов’язаних до ЗСУ на військову службу.

За необхідності зазначені особи призиваються на військову службу командирами відповідних військових частин за розпорядженням Генерального штабу Збройних сил України.

Як інформує “НВ”, В Україні загальна мобілізація та воєнний стан продовжені до 15 листопада 2023 року. Під час воєнного стану та загальної мобілізації всі чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними та можуть бути примусово мобілізовані для захисту країни. Виключенням вважаються люди, в яких є право на відстрочку, гарантоване законом.

В Україні загальна мобілізація триває з 24 лютого 2022 року. Територіальні центри комплектування і соціальної підтримки відповідають за оповіщення та мобілізацію громадян ― вони діють згідно із секретними мобілізаційними планами, які визначають, скільки людей треба призвати.

Читайте також  Сепаратисти спробували звинуватити ЗСУ в обстрілі дитячого садка на Донбасі

Мобілізація є примусовою для усіх чоловіків, визнаних придатними до військової служби за рішення військово-лікарської комісії, крім тих випадків, коли чоловік має право на відстрочку. Закон гарантує чоловікам відстрочку від мобілізацію, якщо вони мають відповідні життєві обставини, закріплені законодавством.

Відстрочка від мобілізації ― кого точно не призивають

Рішення про придатність до військової служби приймає ВЛК ― без проходження лікарів мобілізація вважається незаконною. Проте, є захворювання, при яких чоловіки отримують відстрочку за станом здоров’я, це:

тяжкі деформації опорно-рухового апарату;

інфекційні захворювання (Гепатит, СНІД);

хворі на психічні розлади, хворобу Дауна, шизофренію;

чоловіки відразу після операції;

чоловіки, яким встановини металофіксатори та інші ендопротези після операції.

Вагітні жінки, навіть, якщо вони мають військову спеціальність, знаходяться в запасі або прийшли добровільно, не підлягають мобілізації.

Відстрочка ― кого заборонено примусово мобілізувати

Чоловіки з відстрочкою від військової служби не підлягають мобілізації, проте вони мають право пройти ВЛК та мобілізуватися добровільно. Фактично, відстрочка не надає імунітет від служби в Силах Оборони, а тільки від обов’язкової примусової мобілізації. Відстрочка надається чоловікам та військовозобов’язаним жінкам на таких підставах:

забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану;

жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:

1) військовослужбовців або працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, що захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;

Читайте також  Заступник начальника прикордонної застави збував наркотики військовим

2) працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися до забезпечення проведення антитерористичної операції та загинули або пропали безвісти під час забезпечення проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах та у період її проведення;

3) осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, за умови що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;

4) осіб, які загинули або пропали безвісти під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, але в подальшому такі добровольчі формування не були включені до складу утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, і виконували завдання антитерористичної операції у взаємодії з утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.

Для здобуття освіти, для заняття наукою і викладання

Здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

Читайте також  В Івано-Франківську створять мурали в честь двох знакових українських діячів

Через професійну діяльність

народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

працівники органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Національної поліції України, Бюро економічної безпеки України, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби України, Управління державної охорони України;

інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.