До ТЦК підуть всі: адвокат пояснив, чому іншого шляху немає

Чоловіки, які зняті з військового обліку, цікавляться тим, чи їх включили до бази “Оберіг”, і чи можуть виникнути проблеми при перевірці документів ТЦК та під час зупинок на блокпостах.

Адвокат Андрій Карпенко пояснює, що на даний момент перевірити базу даних “Оберіг” для пересічного українця – немає жодної можливості.

“Оберіг” — це державний електронний реєстр військовозобов’язаних України. Він містить інформацію про всіх призовників, військовозобов’язаних та резервістів віком від 18 до 60 років. Закон про єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних і резервістів ухвалили ще в березні 2017 року. У грудні 2022-го Кабмін видав постанову, де визначили деталі його запуску. Ця електронна система створена для забезпечення військового обліку громадян України. Власником реєстру “Оберіг” та персональних даних є Міністерство оборони, розпорядник — Генеральний штаб ЗСУ. Адміністраторами реєстру визначені обласні Територіальні центри комплектації (ТЦК). Наповнення даними покладено на районні та міські центри комплектування.Передбачається, що військовозобов’язаний українець зможе перевіряти свої дані у системі “Оберіг” у персональному електронному кабінеті. Але такий ще не почав працювати. Більше того — порядок подання запитів і отримання інформації з електронного кабінету військовозобов’язаного на березень 2024 року не регулюється жодним нормативно-правовим документом. Про електронний кабінет йдеться у принятому законопроєкті №10062 (щодо удосконалення порядку обробки та використання даних у державних реєстрах для військового обліку), яким передбачається внесення статті 14-1 до закону”, – йдеться у відповіді адвоката.

Як перевірити себе через “Оберіг”

Так як закон про мобілізацію ще не прийнято, відповідно база даних “Оберіг” наразі не регулються жодним актом, тому можуть виникнути складнощі.

“До запуску системи електронного кабінету перевірити або оновити свої дані в базі можна лише шляхом особистого звернення до ТЦК. За законом людина має право подати заяву у ТЦК на видалення з реєстру недостовірної інформації або на додавання тих відомостей, яких у реєстрі немає. Також військовозобов’язаний може ініціювати проведення перевірки щодо правдивості даних у реєстрі. З середини лютого Державна прикордонна служба розпочала використовувати реєстр “Оберіг”, щоб посилити протидію незаконному виїзду за кордон. Міноборони разом з Державною прикордонною службою налагодили обмін між базою даних Держприкордонслужби та Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов’язаних і резервістів, що дозволяє викривати підроблені документи та оперативно перевіряти інформацію про військовозобов’язаних”, – пояснив адвокат.

Читайте також  В Україні взимку харчів вистачить, але сплатити за них доведеться ще більше: Фахівці спрогнозували на скільки

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.