“Долар несеться до критичної межі, курс валют приголомшив втратою стабільності”

Курс долара в обмінних пунктах України трохи зріс на початку тижня. Єдина європейська валюта подешевшала.

Як інформує “РБК-Україна”, станом на 14 серпня середній курс долара Україною зріс на 5 копійок до 37,60 гривень, курс євро впав на 5 копійок до 41,60 гривень.

В обмінних пунктах купують долар у середньому по 37,10 гривні, євро по 40,90 гривні.

Офіційний курс долара НБУ не змінюється з 21 липня минулого року – 36,5686 гривень за долар. Офіційний курс євро на 14 серпня становить 40,2145 грн за євро (-0,0695 грн).

Плани НБУ

НБУ готується перейти до гнучкого курсу долара, а фіксований курс може бути скасовано. НБУ зазначає, що планує перейти до гнучкого курсу долара. Це має на увазі контроль і при необхідності, коригування ситуації на ринку.

Аналітики вважають, що курс долара після скасування фіксації не має сильно змінитись. Голова аналітичного департаменту ІК Concorde Capital Олександр Паращій припускає, що на першому етапі для коливань курсу буде встановлено невеликий неформальний коридор у межах 30 копійок до поточного курсу. Саме в цьому коридорі курс і змінюватиметься.

Як інформують “Патріоти України”, більшість українців обирає для зберігання заощаджень долар та євро. Крім того, дехто вкладається в цифрові валюти на зразок біткоїна та інших альткоїнів. Однак фінансові аналітики вважають, що сьогодні є інший надійний інструмент для зберігання заощаджень.

Йдеться про золото. Саме воно за прогнозами аналітиків, найближчими роками не втратить своєї цінності і буде більш надійним засобом для зберігання заощаджень, аніж визнані світові валюти.

Багато фінансових аналітиків вважають, що цей дорогоцінний метал не лише збереже свою цінність, але й значно її примножить уже найближчим часом.

Читайте також  Оце заживемо!!! З 1 травня збільшиться прожитковий мінімум, від цих цифр очі на лоба лізуть

Мій прогноз– $2500 до кінця 2024 року. Багато в чому це пов’язано з тим, що рецесійні чинники можуть посилитися до кінця року і набрати сили у 2024 році. Мені здається, наступного року золото оновить максимуми і піде ще вище”, – написав засновник Livermore Partners Девід Нойхаузер.

Його прогноз поділяє і глава Wheaton Precious Metals Ренді Смолвуд, який також вважає, що внаслідок рецесійних процесів роль найбільш надійного засобу зберігання заощаджень перейде до золота.

На сьогодні утримується рекорд вартості золота, який був встановлений 7 серпня 2020 року. Тоді вартість тройської унції досягла 2072,5 долара. Однак аналітики упевнені: зараз на світовому фінансовому ринку склались усі передумови, щоб цей рекорд уже найближчим часом було подолано.

“Мені здається, золото перевищить позначку в $2100 наприкінці 2023 року або на початку 2024 року”, – прогнозує керуючий директор TD Securities Барт Мелек.

При цьому він додав, що ймовірно Федеральний резерв (американський аналог нашого НБУ) більше не підвищуватиме облікової ставки. За словами Мелека, упродовж останніх 12 місяців золото показує кращу динаміку, ніж інші банківські активи. А тому в умовах знецінення паперових грошей, і не лише долара або євро, саме цей дорогоцінний метал може стати найбільш надійним засобом зберігання заощаджень на кілька найближчих років.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.