Мобілізацію можна “покращити”: які зміни пропонують депутати у Верховній Раді

У Верховній Раді депутати зареєстрували законопроєкт №9566, який має розширити можливості мобілізації громадян у військові підрозділи в умовах воєнного стану.

Законопроєкт опубліковано на сайті ВРУ.

Як вказано у пояснювальній записці, виборці та представники ТЦК та СП запропонували внести законодавчі зміни. Вони дозволятимуть мобілізовувати працездатних осіб військовозобов’язаного віку і стану, які не готові воювати, для виконання робіт, що мають оборонний характер, забезпечують функціонування національної економіки в умовах воєнного стану.

У випадку, якщо законопроєкт приймуть, військкомати зможуть сконцентруватися на роботі з вмотивованими патріотами.

На думку автора законопроєкту, нардепа від партії “Слуга народу” Георгія Мазураша, зміни до закону про мобілізацію посприяють зменшенню кількості ухилянтів.

“Це реалістичний, мудрий і прагматичний підхід, який неминуче дасть комплексний позитивний ефект і дозволить нам бути сильнішими у протистоянні проти рашистської агресії”, – сказано у пояснювальній записці.

Нещодавно Верховна рада продовжила воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні на 90 діб. Вони діятимуть щонайменше до 15 листопада 2023 року. Чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними, а отже припадають під призов до армії.

У першу чергу комплектування бойових військових частин проводиться за рахунок резервістів, колишніх учасників АТО та ООС, з поступовим нарощуванням чисельності підрозділів за рахунок військовослужбовців та військовозобов’язаних, які проходили службу.Мобілізованих, які не проходили військової служби на першому етапі направляють для здійснення фахової підготовки до навчальних центрів. Після завершення якої, вони вибувають для комплектування підрозділів, що ведуть бойові дії.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.