В Україні запустили в обіг нову монету 10 гривень: як виглядає грошовий знак і в чому його унікальність

В Україні ввели в обіг нову 10-гривневу монету. Її введення приурочено до Дня Повітряних сил ЗСУ, який відзначатимуть 6 серпня. Нова монета 10 гривень “ППО – надійний щит України” присвячена військам протиповітряної оборони.

В Україні запустили в обіг нову монету 10 гривень: як виглядає грошовий знак і в чому його унікальність – today.ua
Ця монета увійде до серії “Збройні сили України”. Раніше ця серія об’єднала два види грошових знаків номіналом 10 гривень. Першу монету цієї серії було запущено в обіг у жовтні 2022 року. На її реверсі було зображено військовослужбовців територіальної оборони. Друга монета із цієї ж серії вийшла у травні 2023 року. На ній зображено емблему Сил підтримки ЗСУ.

І ось тепер настала черга третьої монети, яка отримала назву “ППО – надійний щит України”.

У чому унікальність нової монети?
За своїми характеристиками вона подібна до інших монет такої ж вартості. Її аверс абсолютно ідентичний решті монет такого ж номіналу. А ось на реверсі цієї монети 10 гривень зображено американський ЗРК Patriot на тлі радара. І вгорі півколом розташований напис “ПВО – НАДІЙНИЙ ЩИТ УКРАЇНИ”.

У Нацбанку наголошують, що ця монета не є колекційною. Це – звичайний грошовий знак, який буде у щоденному обігу. Монету випущено тиражем 10 мільйонів штук. Це приблизно 6% від усієї нинішньої кількості монет номіналом 10 гривень, які обертаються в Україні.

“Ці монети щодня обертатимуться і нагадуватимуть нам про героїзм та подвиги воїнів Збройних сил України, про тих, кому дякуємо за врятовані життя, миті спокою та нескорене вільне небо над головою”, – заявив голова НБУ Андрій Пишний.

Читайте також  У Івано-Франківську хочуть заборонити використання поліетиленових пакетів

Монета введена в обіг із 4 серпня. Отже не виключено, що вже найближчими днями хтось отримає її на здачу. Звичайно, при тиражі 10 мільйонів вона зараз не буде колекційною. Проте за кілька десятків років цілком може стати раритетом.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.