Нова масштабна евакуація: до чого ще готуватися українцям і у якому випадку оголосять

В Міністерстві охорони здоров’я зробили пояснення щодо оголошення евакуації.

Як відомо, Україна готується до можливої катастрофи на випадок теракту Росії на Запорізькій АЕС.

За словами головного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна, рішенн я про евакуацію населення буде прийматись ситуативно. today.politeka.net

Все буде залежити від прогнозу, який буде зроблено представниками енергобезпеки і спеціалістами, які робитимуть розрахунки руху радіоактивної хмари.

«І такі рішення мають бути доведені в терміновому порядку до того населення, яке підлягає або укриттю, або евакуації», – підкреслив Кузін в ефірі телемарафону.

ЗАЕС, Запорізька АЕС

Говорячи про загальну підготовку, Кузін зазначив, що, зокрема, є фокусування на заміні певних партій калію йодиду. Адже перші партії заїихали ще минулого року з обмеженим терміном придатності. Крім того, в більшості областей пройшли навчання на випадок теракту на ЗАЕС.

Додамо, раніше Кузін зазначив, що у разі теракту на ЗАЕС необхідна буде евакуація у радіусі 50 км.

«Стосовно ЗАЕС мова йде про 50-кілометрову зону, оскільки це одна з найбільш потужних атомних станцій. Тому ми розраховуємо, що рівень забруднення на цій території може бути таким, що скоріш за все буде необхідна евакуація, якщо сам цей викид і аварія будуть максимально можливого рівня”, — наголошував головний санітарний лікар.

Хімічна небезпека, навчання

Евакуація в Україні

Людям, які проживають в зоні потенційної аварії обов’язково потрібно сформувати запас води і їжі у герметичному пакуванні.

Станом на 27 липня, за даними Міненерго, на ЗАЕС фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі. Наразі він становить 16,33 м.

«Цього достатньо для забезпечення потреб станції», – запевнили в Міненерго.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.