Може рвонути будь-якої миті: в Міненерго зробили тривожну заяву щодо ЗАЕС

У Міненерго попереджають, що на ЗАЕС може статися вибух будь-якої миті.

 

Фактично з початку повномасштабного російського військового вторгнення ЗАЕС опинилася під контролем російських окупантів. З осені 2022 року російські солдати почали мінувати ЗАЕС і в Міненерго попереджають, що вибух на небезпечному об’єкті може статися тепер будь-якої миті, пише УНІАН.

Міністр енергетики України Герман Галущенко поскаржився в інтерв’ю Politico, що окупанти повністю усунули українську сторону від моніторингу ситуації на ЗАЕС.

Тому в Міненерго попереджають, що вибух на станції може статися будь-якої миті. Оскільки українську сторону відключили від моніторингу безпеки, невідомо коли це може статися.

Тому, зазначив Галущенко, відомство довіряє даним української військової розвідки та експертам МАГАТЕ на місцях.

Міністр зазначив, що те, що Україна не має контролю над станцією, насторожує. За його словами, Україна неодноразово попереджала світову спільноту про потенційні небезпеки, пов’язані із захопленням росіянами ЗАЕС.

Галущенко підкреслив, що руйнація Каховської греблі наголошує, що москва готова ризикувати життям мирних жителів для досягнення своїх політичних та військових цілей в Україні.

Він зазначив, що за теракт на Каховській ГЕС рф ніхто не покарав. Наразі існує загроза вибуху на ЗАЕС, а проти російської атомної енергетики не застосовувалося жодних санкцій досі.

За словами голови Міненерго, оскільки українські війська повільно просуваються в Запорізькій області, київська влада побоюється, що росіяни можуть спробувати створити диверсію на ЗАЕС для уповільнення контрнаступу наших захисників.

Зазначається, що шість реакторів станції було зупинено з вересня, але доступ до української енергосистеми, який необхідний для живлення систем охолодження, регулярно переривався. Лінія фронту всього за кілька кілометрів.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.