В Яремче пройшов етнофестиваль Winter Romantik Fest

В одному з найстаріших міст гуцульського краю – Яремче – в різдвяні свята традиційно відбувся етнофестиваль Winter Romantik Fest.

13s09 sumsk

Цього року в Яремче з’їхалися знаменитості: актори Лариса Кадочникова, Ольга Сумська та Віталій Борисюк, співачки Марія Яремчук і Наталя Бучинська, телеведуча Тетяна Гончарова, громадський діяч Влада Литовченко.
В рамках фестивалю відбувся аукціон на підтримку проекту «Збережемо скарби разом». З молотка пішло три лоти – художньо оформлені копії старовинних реставрованих ікон. Один із них – копія ікони Божої Матері з немовлям – був проданий за 10 000 гривень. Зібрані на аукціоні кошти підуть на реставрацію експонатів Івано-Франківського краєзнавчого музею.
– Для нас дуже важливо займатися відродженням українських традицій і культури, – сказав засновник фестивалю меценат Іван Гаврон. – Це стосується не тільки духовних скарбів багатющого гуцульського краю, а й простих речей, які всіх нас об’єднують. Ми спеціально придумали конкурси на кращу кутю Святвечора, найсмачніші вареники і оригінальний український наряд. Дивно, але багато гості зізналися, що вперше в житті самостійно приготували кутю та заспівали колядки …
– Для мене найскладнішим випробуванням стало виготовлення Різдвяної зірки, – зізналася Ольга Сумська. – У створенні восьмикінечною традиційної зірки застосовуються різні матеріали. Моя команда змайструвала її з кави, пшениці, гречки і рису. А чоловік Віталій Борисюк зробив зірку з паперових стрічок.
У конкурсі вареників кращими визнали приготовані за рецептом Наталії Бучинської. Їх начинка виявилася найсмачнішою та оригінальною.
– На початку я карамелізованих сухарики з вишнею за допомогою вершкового масла і меду, – розповіла співачка. – А потім протушкувати це на слабкому вогні, додавши перетерті волоські горіхи. Щоб тісто для вареників не розварювалося, потрібно додати в нього 50 грамів горілки.
На думку гостей фестивалю, найсмачніша кутя вийшла у відомої моделі, «Міс Україна – 1995» Влади Литовченко. До традиційних інгредієнтів – пшениці, меду, родзинок, маку і кураги – вона додала 100 грамів молочного лікеру.
А ось співачка Марія Яремчук виступає проти кулінарних нововведень у різдвяних стравах. Вона готує кутю за старовинним рецептом, в якому тільки традиційні пшениця, родзинки, мак і мед.
За ініціативою Влади Литовченко, вперше на фестивалі в рамках проекту на підтримку вітчизняного кіно відбувся показ культових українських фільмів. 25-річчя відзначила в Яремче стрічка «Карпатське золото» режисера Віктора Живолюба, де головну роль зіграла Ольга Сумська. Картину Сергія Параджанова «Тіні забутих предків», яка торік відзначила 50-річний ювілей, представила народна артистка України Лариса Кадочникова.
– Я щаслива, що через багато років змогла знову побувати в тих краях, де знімалася в ролі Марічки в легендарній картині, – зізналася Лариса Валентинівна. – На мене нахлинули такі емоції, що не могла стримати сліз. Адже тут, у Карпатах, особлива енергетика і сила, що бере початок у самих витоків природи. Пам’ятаю, як п’ятдесят років тому ця енергія підживлювала нашу знімальну групу. Тоді Сергій Параджанов мені часто говорив: «Ларисо, відкрий своє серце, щоб сила Карпат наповнила його».

Читайте також  Порошенко їде на Прикарпаття

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: