Українці можуть втратити страховий стаж та пенсію

У Пенсійному фонді України звернулися до громадян, які розраховують одержувати пенсію. Названо головну причину втрати страхового стажу та виплат.

У прес-службі ПФУ повідомили, що проблеми з нарахуванням пенсії можуть бути пов’язані з помилками у трудовій книжці. Це одна з основних причин втрати частини страхового стажу та зменшення розміру пенсії.

Фахівці ПФУ закликали українців уважно ознайомитись з інструкцією до оформлення трудової книжки, яка знаходиться на третій сторінці обкладинки цього документа. При прийомі на роботу має бути зазначений наступний запис: дата, назва посади, назва підприємства чи організації, дата та номер наказу, ПІБ та підпис керівника, а також печатка.

Якщо підприємство змінювало назву або відбувалася реорганізація, це має бути зазначено у відповідному записі.

Важливо, щоб у трудовій книжці не було “повідомлень”, написаних іншими чорнилами на додаток до попередніх записів про прийняття чи звільнення. Вони мають бути правильно оформлені окремим записом, а вона засвідчена рядком “доданій інформації вірити”, підписом уповноваженої особи та печаткою.

При зміні прізвища працевлаштованого українця потрібно вказати назву документа, за яким відбувається зміна, уточнивши ким і коли його видано. Також слід звернути увагу на правильність назви підприємств, зафіксованих у трудовій книжці, номерів наказів та дат.

Українці поцікавилися, як чинити у разі, якщо у трудовій книжці були допущені помилки, а люди, відповідальні за них, пішли з посади або померли.

У ПФУ порадили громадянам не чекати настання пенсійного віку, а поцікавитися вже зараз, чи правильним було оформлення на роботу та звільнення.

“Записи у трудовій книжці слід контролювати та виправляти своєчасно. У цьому має бути зацікавлений сам власник трудової, тому що з роками це буде виправити набагато складніше”, – пояснили експерти.

Читайте також  Мобілізація жінок: стало відомо, кому заборонено виїжджати з України за кордон аж до кінця війни

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.