Можуть призвати вже в липні: Адвокат назвав, хто може отримати повістку повторно

Правила мобілізації українців нещодавно змінили, тому військовозобов’язані повинні знати про важливий нюанс.

В Україні під час дії воєнного стану можуть повторно мобілізувати чоловіків однієї із категорій.

Мова йде про тих, кого звільнили в запас через наявність рідних з інвалідністю 1-ї чи 2-ї групи. Про це повідомив адвокат Андрій Межирицький на порталі B2Bconsult.

Однак після скасування цієї підстави для відстрочки таких військовозобов’язаних знову можуть забрати на службу. Він заначив, що ситуація з правом на відстрочку у зв’язку із наявністю родичів, які є особами з інвалідністю, докорінно змінилася.

Зокрема, якщо підставою для відстрочки є інвалідність одного з батьків дружини, то чоловік ніколи не отримає відстрочку за цих обставин.

“Фактично ця норма перестала працювати, оскільки у зв’язку із додаванням застереження “за відсутності інших осіб які зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати” чоловік ніколи не зможе отримати право на відстрочку, у зв’язку із тим, що відповідно до ст. 202 Сімейного кодексу України такий обов’язок виникає у повнолітньої доньки, тобто дружини”,
– пояснив адвокат.
Однак право на відстрочку в такій ситуації все ж таки реально отримати, якщо:

дружина є непрацездатною;
дружина сама має інвалідність.
Таким чином, військовозобов’язані чоловіки втратили право на відстрочку у разі інвалідності батьків своїх чи дружини з інвалідністю.

Якщо вони вже були мобілізовані, але з моменту звільнення зі служби у запас минуло більш як 6 місяців, то таких чоловіків можуть знову призвати в армію.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.