Відстрочку отримати ще складніше, у Раді ухвалили нові норми: “Призваний буде кожен українець”

Верховна Рада України ускладнила завдання для отримання відстрочки – хто раніше міг зітхнути з полегшенням, тепер не зможе.

28 червня 2023 року, у середу, Верховна Рада ухвалила законопроект №9342, що обмежує можливість отримання відстрочки від призову.

Раніше, якщо у дружини/чоловіка військовозобов’язаного чи одного з його батьків була інвалідність І чи ІІ групи, це давало право на отримання відстрочки від мобілізації. Нова видозмінена форма дозволяє отримати відстрочку тільки в тому випадку, якщо у вашій сім’ї, крім вас, немає інших працездатних громадян, які й могли б доглядати людину з інвалідністю.

Адвокат Олег Леонтьєв спробував пояснити ситуацію докладніше. Він заявив, що таким чином було розширено базу військовозобов’язаних, просто скоротивши списки “везучим” українцям.

Він зазначає, що нова норма суперечить іншому закону, який передбачає відстрочку для осіб, які потребують постійного догляду. Він також зазначає, що не у всіх документах зазначено про наявність особи з інвалідністю в сім’ї, та запитує, як застосовувати цю норму у таких випадках. Він стверджує, що це дискримінація військовозобов’язаних.

Раніше військовозобов’язані, чиї батьки мали інвалідність і потребували постійного догляду, отримували відстрочку від мобілізації, навіть якщо мама чи тато перебував на тимчасово окупованій території. У поточній ситуації людині доведеться обирати між двома золами… або намагатися якимось чином вибратися на окуповану територію, або бути покликаним до армії.

Це порушує права громадян, гарантовані законом “Про мобілізацію” та Конституцією, за словами адвоката Леонтьєва.

Тепер же, коли відстрочку отримати набагато складніше… коли призовний вік знижується до 25 років, коли повістки видають людям, які здобувають освіту — на війну буде покликаний кожен українець, підкреслює юрист.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.