Перетин кордону з дітьми сьогодні: як змінилися правила 2023 року

Виїзд за межі України з дітьми: оновлені правила під час війни

Виїзд за кордон з дітьми залишається актуальним й на сьогодні.

Хто може вивезти за кордон неповнолітню дитину під час війни
Як нагадує Центр протидії дезінформації при РНБО дитину може супроводжувати один із батьків, баба, дід, повнолітній брат, сестра, мачуха, вітчим або інша особа, уповноважена одним з батьків.

Для виїзду в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітнього брата, сестри, мачухи, вітчима повинні бути наявні документи, що підтверджують сімейні зв’язки особи що супроводжує дитину (свідоцтво про народження, документ, який підтверджує родинні зв`язки).

Для виїзду громадян, які не є родичами дитини, потрібно мати письмову заяву одного з батьків (має бути завірена органом опіки), свідоцтво про народження дитини та документ, що посвідчує особу дорослого.

Виїзд дитини до 16 років у супроводі одного з батьків
Зверніть увагу, що на період воєнного стану виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків,, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України) або документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

У випадку виїзду дитини в супроводі особи, яка не є одним із її батьків, бабою, дідом, братом, сестрою, мачухою або вітчимом нотаріально посвідчена згода одного з батьків на виїзд дитини за кордон потрібна. Завірити довідку можна в органах опіки та піклування органів місцевого самоврядування.

Чи можна виїхати на кордон у віці старше 16 років
Для перетину кордону особі в 17 років не потрібні додаткові дозволи від батьків, адже після досягнення 16 ти років Цивільним кодексом передбачено право на вільний самостійний виїзд за межі країни.

Читайте також  Цих українців повернуть на облік і призвуть з 1 січня, є спосіб відправити сотні тисяч чоловіків у ТЦК: мобілізація у 2024

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.