Депутати хочуть ввозити до України биті американські автомобілі

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, який може значно спростити ввезення і розмитнення автомобілів, які не відповідають нормам Євро 5 або не мають європейських сертифікатів з безпеки (наприклад, МС для ринку США), передает Ukr.Media.

284612_1

Документ під назвою “Про внесення змін до статті 2 закону” Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів “внесений нардепом Андрієм Антонищак під номером №5470.

Як зазначає видання, він містить всього одну поправку до чинного закону: виключити з нього слова “Пропуск на митну територію України з метою вільного обігу” і тоді залишиться тільки “при першій реєстрації в Україні”.

Іншими словами, автор законопроекту пропонує перевести перевірку сертифікатів відповідності з митниці на органи реєстрації МВС України.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що відповідно до вимог Закону перевірка відповідності транспортних засобів екологічним нормам здійснюється двічі: митницями під час митного оформлення та територіальними органами з надання сервісних послуг МВС при проведенні державної реєстрації.

При цьому акти європейського законодавства, до яких здійснюється адаптація українського законодавства … не встановлюють вимог щодо обмеження ввезення на митну територію країн-членів ЄС транспортних засобів, які не відповідають екологічним нормам.

На території Європейського Співтовариства перевірка екологічних показників транспортних засобів здійснюється за їх державну реєстрацію і технічного огляду, і, за умови приведення автомобілів у відповідний технічний стан, вони допускаються до експлуатації.

Також на сьогоднішній день існує проблема ввезення на митну територію України американських автомобілів і транспортних засобів, що були у вжитку і мають механічні пошкодження, оскільки сертифікат відповідності може бути виданий на такі транспортні засоби тільки після проведення їх переобладнання.

Однак відповідно до вимог Митного кодексу України зміна стану товарів, митне оформлення яких не завершено, є порушенням митних правил, за яке статтею 469 цього Кодексу передбачено відповідальність.

Читайте також  Таксистам в Україні придумали нові умови роботи

Зазначене проблемне питання може бути врегульовано шляхом виключення зі статті 2 Закону положення про здійснення пропуску на митну територію України транспортних засобів за умови їх відповідності екологічним нормам і затвердження положення про проведення відповідного екологічного контролю при державній реєстрації транспортних засобів “.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.