Мобілізація в Україні: як укласти шлюб з військовослужбовцем і чи можливо без його присутності

Під час воєнного стану діють особливі норми про державну реєстрацію шлюбу, якщо один із наречених є військовослужбовцем. Згідно з чинним законодавством, укласти шлюб можливо навіть без особистої присутності такого нареченого чи нареченої.

Для цього військовослужбовець має написати заяву на ім’я безпосереднього командира. Як скласти заяву та що ще потрібно, пояснили в Telegram-каналі “Адвокат права”.

Процедура реєстрації шлюбу під час дії воєнного стан затверджена постановою Кабінету міністрів від 7 березня 2022 року № 213 “Деякі питання державної реєстрації шлюбу в умовах воєнного стану”. Якщо один з наречених є чинним військовослужбовцем, державна реєстрація шлюбу може проводитися відділом державної реєстрації актів цивільного стану без особистої присутності такого нареченого (нареченої).

“Для того, щоб укласти шлюб дистанційно, тобто без присутності нареченого або нареченої, військовослужбовцю необхідно подати відповідну заяву безпосередньому командиру, в якій обов’язково зазначити відомості про себе та наречену (нареченого), зокрема прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), дату народження, громадянство, а у разі зміни прізвища – відомості про обране прізвище. Ця заява одночасно є й підтвердженням факту надання згоди військовослужбовцем на укладення шлюбу”, – зазначено у повідомленні.

Після цього командир засвідчує справжність підпису на заяві та надсилає її або до відділу ДРАЦС, до якого подано заяву про державну реєстрацію шлюбу, або до іншого відділу ДРАЦС чи територіального органу Мінюсту, які працюють під час воєнного стану.

“Відповідно до пункту 14 глави 1 розділу 2 Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року № 52/5, у разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях відповідно до Закону України “Про правовий режим воєнного стану” ‒ державну реєстрацію актів цивільного стану проводить будь-який орган за зверненням заявника”, – пояснили автори каналу.

Читайте також  На війні загuнув медик із заходу України Степан Сайко

Передбачено також можливу присутність нареченого-військовослужбовця під час реєстрації шлюбу по відеозв’язку.

Ба більше, в умовах воєнного стану сам факт реєстрації шлюбу може засвідчуватись актом про укладення шлюбу, який складається безпосереднім командиром військовослужбовця.

Такий акт може бути складено без особистої присутності як одного, так і обох наречених. Чинні нормативні документи лише передбачають при цьому відеозв’язок або з одним відсутнім нареченим, або з обома.

“Актовий запис про шлюб складається в день отримання відділом ДРАЦС заяви про реєстрацію шлюбу або акту”, – резюмували автори каналу.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що з 1 червня набувають чинності зміни у роботі ВЛК. Вони покликані зменшити корупцію та бюрократію при проходженні комісії військовослужбовцями та військовозобов’язаними. Також було ухвалено два законопроєкти, що мають вдосконалити роботу ВЛК і, зокрема, питання оформлення документів для лікування військовослужбовців.

У законах міститься норма щодо того, що у разі неможливості направлення документів у електронному вигляді, обов’язок по направленню документів у паперовому вигляді покладається саме на заклад охорони здоров’я або територіальний центр комплектування та соціальної підтримки. OBOZREVATEL докладно розповідав, що саме зміниться і до чого готуватися військовозобов’язаним.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.