Мобілізація в Україні: адвокат пояснив, чи загрожує втікачам за кордон кримінальна відповідальність

За незаконний перетин кордону існує лише адміністративна відповідальність і сплата штрафу.

Голова МВС Ігор Клименко заявив, що чоловіків, які незаконно виїхали за кордон після початку повномасштабного вторгнення російських агресорів, будуть притягувати до відповідальності.

Адвокат Ростислав Кравець пояснив заяву голови МВС.

“Наскільки я зрозумів з його пояснень (Клименка – ред.), йдеться про чоловіків, які перетнули кордон поза пунктами пропуску. На сьогодні за це встановлено виключно тільки адміністративну відповідальність”, – сказав він.

Адвокат зазначив, що міністр сам сказав, що всі питання щодо втікачів та ухилянтів будуть вирішуватись вже після закінчення війни.

“Хочу повідомити, що закон зворотньої сили не має. Тим більше якщо йдеться про кримінальну відповідальність, якої не існувало на час вчинення правопорушення. На сьогодні це виключно адміністративна відповідальність і сплата штрафу. Клименко зазначив, що саме перетин кордону незаконно, без відповідних підстав, буде кримінально караним”, – сказав Кравець.

Він заявив, що не бачить підстав на притягання до кримінальної відповідальності тих, хто незаконно перетнув кордон поза межами пункту пропуску.

“Пану Клименку має бути відомо, що на сьогодні в законодавстві України не існує заборони на перетин кордону ні під час дії воєнного стану, ні під час надзвичайних подій, ні під час мирного стану. Ви не знайдете в законі – “заборонено перетинати кордон чоловікам віком 18-60 років” чи будь-яких інших заборон, окрім тих, які встановлюються або судом, у разі, якщо є відповідне рішення суду, або державним чи приватним виконавцем, якщо є заборгованість за аліментами. Інших заборон для громадян України немає. Потрібен виключно закордонний паспорт, і все”, – сказав адвокат.

Також Кравець додав, що в Україні діє 33 стаття Конституції, де передбачено, що можуть бути введені відповідні обмеження. Однак ці обмеження встановлюються не законодавством, а саме законом. Закону немає.

Читайте також  Спеціально для всіх пишу цей пост… І я, і мій чоловік дуже чекали цю вaкцuнy.. Ми вкoлoлиcя, а через 15 годин після пpoцедypи

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.