Епіфаній про новий календар: “З часом перейдуть всі”

Епіфаній запевнив, що громади, які мають бажання залишитися на старому стилю, зможуть це зробити.

Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній прокоментував рішення Архієрейського собору про перехід на Новоюліанський календар.

Про це передає “5 канал”.

Епіфаній впевнений, що з часом всі парафії перейдуть на новий стиль, проте запевнив: ніхто нікого примушувати не буде. Громади самі вирішуватимуть, за яким календарем їм відзначати свята.

“З часом перейдуть всі на новий календар, але добровільно, без жодного примусу. Кожна громада буде визначатися. Але я переконаний, що абсолютна більшість буде на новому календарі”, – сказав Епіфаній.

Він повідомив, що більшість архієреїв ПЦУ підтримали рішення про перехід на новий календар. Лише один був проти. Його ім’я Епіфаній відмовився називати.

“Абсолютна більшість – за. Один був проти. У нас демократія, соборність. Кожен мав право висловити свою позиції, були певні зауваження. Але ми ухвалили виважене рішення. Ми не будемо примушувати громади, які мають бажання залишитися на старому стилю. Буде певний перехідний період. Ми не обмежували і не ставили якихось часових рамок. Кожна громада, яка не перейде з часом, отримає можливість обдумати це рішення”, – зазначив предстоятель ПЦУ,

За його словами, перехід на новий календар заплановий вже на 1 вересня, коли розпочинається новий церковний рік.

Нагадаємо, Новоюліанський календар — вдосконалена форма Юліанського календаря. Він фактично співпадає з Григоріанським. Лише дата Великодня буде вираховуватися, як і раніше. Тому римо-католики і православні святкуватимуть Великдень у різні дні.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.