Якщо не цвітуть півонії: Що робити

Якщо півонії постійно погано цвітуть або взагалі не цвітуть кілька років, настав час бити на сполох. Чому півонії не цвітуть, що треба робити, щоб повернути цвітіння – в матеріалі ТСН.ua.

Зміст
Неправильний вибір місця садіння
Півонія посаджена чи пересаджена неправильно
Півонії не вистачає поживних речовин
Півонії не вистачає вологи
Неправильний вибір місця садіння
Ретельно підбирати місце садіння для півонії важливо тому, що “жити” на одному місці і, відповідно, цвісти чи не цвісти вона буде багато років.

Півонія віддає перевагу сонячному місцю, навіть кілька годин щоденної тіні впливають на її цвітіння. Важливо для півонії також, щоб вона була захищена від постійних вітрів і протягів.
Ґрунт для півонії повинен бути злегка лужним і обов’язково добре дренованим, застій води, близьке залягання ґрунтових вод також негативно позначається на рослинах, коріння рослини загниває і в такому разі їй не до цвітіння.
Водночас нестача вологи та живлення також пригнічують півонію – не треба розміщувати її в зоні кореневої системи дерев.
Не варто також садити півонії ближче ніж 1,5 м до стін будівель. У спеку вони страждатимуть від перегріву, взимку й навесні – від снігу та надлишку талої води.
Півонія посаджена чи пересаджена неправильно
Грамотне садіння (або пересаджування) півонії – ще одна запорука гарного їхнього цвітіння, тому поставтеся до цієї процедури відповідально.

Для садіння обирайте відводки без тріщин, наростів, слідів ушкоджень, плям незрозумілого кольору. На рослині мають бути 2-4 бруньки та щонайменше 2-3 світлі придаткові корені довжиною понад 5 см. Яма для садіння має бути не меншою за 60 на 60 см. У ямі має бути дренаж, а зверху – ​​родюча суміш. Найкраще перемішати садову землю, кілька відер компосту або перегною, 200 г суперфосфату та 300-400 г золи. Півонію треба садити на таку глибину, щоб над верхньою брунькою знаходився шар землі 5-7 см. Коли бруньки стануть вищими за поверхню ґрунту, на них можуть негативно впливати весняні заморозки та літня спека. Тоді їх треба буде підкопати – поглибити яму та опустити в неї рослину разом із грудкою землі. Якщо кущ, що росте, занадто заглиблений, його треба обережно підняти та під коріння підсипати ґрунт.

Читайте також  21 важлива порада для тих, хто хворіє на коронавірус

Півонії не вистачає поживних речовин
Навесні та влітку, в період вегетації півонії обов’язково треба підгодовувати. Це можна не робити лише кілька перших років після садіння, й то за умови, якщо в посадковій ямі було достатньо добрив. Якщо не підгодовувати півонії, бутони не будуть закладатися, і ті, що утворяться не зможуть повністю розкриватися.

Кореневе підживлення треба провести тричі:

перше кореневе підживлення (підсипати під рослину азотні та калійні добрива) проводять, щойно з’являться червоні паростки,
друге підживлення мінеральними або органічними добривами можна провести в період бутонізації, добрива обов’язково вносити після дощу чи поливу,
третє підживлення калієм та фосфором проводять за 2 тижні після цвітіння, коли формуються бруньки поновлення.
Але варто пам’ятати, що краще недодати мінеральних добрив півонії, ніж внести занадто багато, особливо це стосується азоту, який нарощує зелену масу на шкоду цвітінню.

Для гарного цвітіння півонію раз на місяць треба підгодовувати позакореневим способом – обприскувати або поливати з лійки розчином комплексного мінерального добрива.

Не обов’язково купувати магазинне добриво, його можна приготувати із хліба. Чорний хліб нарізати на невеликі скибки, трохи підсушити. 10-літрове відро заповнити підсушеним хлібом на дві третини об’єму, залити водою так, щоб вона закривала вміст. Притиснути сухарі тарілкою або кришкою, щоб хліб не спливав на поверхню і киснув. Таке відро із сумішшю поставити в тепле місце на тиждень. Приготовану закваску розводять водою в пропорції один до одного. Підживлення півоній закваскою із хліба навесні та влітку дасть чудові результати у вигляді квітучих і здорових рослин.

Півонії не вистачає вологи
Найбільше поливати півонію треба навесні в період бутонізації, коли закладаються бруньки поновлення, та завжди у суху спекотну погоду. Поливати треба в круговій зоні півонії, на відстані 20-40 см від центру. Що старший кущ, то більшим має бути це коло поливу.

Читайте також  Як рахувати дні перебування у Шенгені при безвізі? Рекомендації + калькулятор

Садівники радять викопувати кругову канавку навколо куща глибиною близько 10 см, яку й поливати. На одну рослину під час поливу витрачаються 3-4 відра води. Як і для інших культур, поливати півонії найкраще вранці чи ввечері, коли немає сонця. А ось обприскувати півонії в період бутонізації та цвітіння не варто. Це зіпсує зовнішній вигляд квіток і навіть може сприяти зараженню рослини сірою гниллю.

Пам’ятайте також, що чим старшим стає кущ півонії, тим слабше він цвіте. Тому бажано раз на 8-10 років омолоджувати рослину, викопувати, ділити так, щоб на кожній відводці було по 3-4 бруньки, та розсаджувати.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.